×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×

  E-vitamin

  E-Vitamin, eller alfatokoferol som det också heter, är ett fettlösligt vitamin som också är en antioxidant. Vitamin E har bland annat en skyddande effekt mot blodproppar, kärlkramp, muskelkramper och ärrbildning. Det kan också behövas vid hård fysisk träning för att skydda kroppen mot negativ cellnedbrytning. E-vitamin ökar även glykogenförråden i musklerna vilket gör att prestationsförmåga och uthållighet kan förbättras.

  När får man i sig E-vitamin naturligt?

  Vitamin E finns i vegetabiliska oljor och då främst i oljor baserade på olika nötter, gröna bladprodukter, fullkornsprodukter och ägg. Vitaminet finns också i solrosfrön, mandlar och i fisk som regnbåge och lax. E-vitamin är extra bra för hud och hår och för att skydda kroppens vävnader från att brytas ned.

  Därför används ofta E-vitamin i hudvård för att förhindra uppkomsten av eller för att minska solskador, brännskador, ärrbildning och bristningar. Studier har också visat att vitaminet har en skyddande effekt för hjärt- och kärlsjukdomar. Brist på E-vitamin kan öka risken för frakturer och benbrott.

  Vad gör vitamin E och varför är det viktigt?

  E-vitamin är en fettlöslig antioxidant. Antioxidanter är viktiga eftersom de skyddar kroppens celler mot fria radikaler och oxidativ stress. Fria radikaler bildas naturligt vid omsättning av syre, vid för lite sömn och stress, vid dålig kosthållning samt vid rökning. Detta kan också bildas vid hård fysisk träning eftersom det också är en slags stress för kroppen.

  Att vitaminet är fettlösligt betyder att kroppen lagrar det i fettvävnaderna, men det betyder också att vi bör inta fett samtidigt som E-vitamin för ett optimalt upptag. Ämnen som är fettlösliga ska inte överdoseras. Det finns ofta tillskott med både E-vitamin och selen tillsammans. Selen är ett grundämne som kroppen också behöver och det samverkar och förstärker effekterna av E-vitamin.

  Vem och när kan man behöva ett E-vitamintillskott?

  Vitamin E kan behövas vid hård träning, stress, graviditet och vid rökning. Vid vissa fysiska sjukdomar, som minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer samt vid och mag- och tarmsjukdomar som negativt påverkar näringsupptaget i tarmen, finns en risk för att man utvecklar en brist på E-vitamin.

  Detta eftersom det är i tarmarna som upptaget sker till kroppen. Personer som äter mycket fleromättade fetter från margarin och vegetabiliska oljor kan också utveckla en brist på vitaminet då kroppen behöver en god balans av fetter. Det finns olika sorters tillskott med vitamin E tabletter och kapslar. Ofta innehåller dessa också selen för en extra god effekt av de båda ämnena.

  Läs mer Läs mindre

  Filtrera

  Varumärke
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningsområde
  Visa mer + Visa mindre -
  Form
  Visa mer + Visa mindre -
  Storlek
  Visa mer + Visa mindre -

  6 produkter

  per sida

  6 produkter