×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×

  D-vitamin

  D-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna och krävs för att kroppen ska uppta kalcium och för att skelettet ska bevaras starkt. Eftersom låga d-vitaminnivåer kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt, både via maten och via D-vitamintillskott.

  Hur får vi i oss D-vitamin naturligt?

  Vitamin D kallas även för solvitamin eftersom den viktigaste källan för vitaminet är solen. Solbestrålningen på huden är den centrala källan för att få i sig vitaminet, men under vinterhalvåret kan man inte förlita sig på solstrålarna här uppe i norr.

  Det är därför viktigt att få i sig D-vitamin från andra källor som exempelvis kosten och från vitamintillskott. D-vitamin finns i bland annat fisk, ägg, kött och i vissa mejeriprodukter. Ett dagligt d- vitaminbehov är beräknat från 7,5 mikrogram - 10 mikrogram. Äldre människor behöver 20 mikrogram för att behovet ska täckas.

  Varför behöver man vitamin D och vad gör det?

  Brist på D-vitamin kan bland annat orsaka rakit hos barn, "engelska sjukan" som yttrar sig som missformat och mjukt skelett och "osteomalaci" samt benuppmjukning hos vuxna. Brist på D-vitamin kan även orsaka kramper och forskare har även sett olika samband mellan D-vitaminbrist och psykiska besvär som depression.

  Brist på D-vitamin ger upphov till muskelsvaghet, värk och kognitiva nedsättningar. Äldre och mörkhyade människor är särskilt utsatta för D-vitaminbrist, även vegetarianer eftersom många livsmedel som innehåller vitaminet är animaliska. Solens strålar och kosten räcker inte alltid, därför rekommenderas kosttillskott som kan täcka det dagliga behovet.

  När kan det vara bra med ett D-vitamintillskott?

  Symptomen vid D-vitaminbrist kan vara rätt diffusa. Vissa människor märker ingenting, medan andra upplever muskelsvaghet, värk i skelettet och trötthet. D-vitaminbrist är vanligast under vinterhalvåret i Sverige och som det har nämnts ovan kan brist på vitaminet orsaka flera olika symptom.

  D vitamin finns i form av tabletter, kapslar, flytande och droppar och kan hjälpa att förebygga risken för D-vitaminbrist, särskilt under vinterhalvåret då solen lyser med sin frånvaro. Eftersom D-vitamin är fettlösligt är det bäst att ta vitaminet i samband med mat som innehåller fett för ett optimalt upptag.

  Läs mer Läs mindre

  Filtrera

  Varumärke
  Visa mer + Visa mindre -
  Kön
  Visa mer + Visa mindre -
  Ekologisk
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningsområde
  Visa mer + Visa mindre -
  Diet
  Visa mer + Visa mindre -
  Form
  Visa mer + Visa mindre -
  Storlek
  Visa mer + Visa mindre -

  25 produkter

  per sida

  25 produkter