×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×

  C-vitamin

  C-vitamin som också heter askorbinsyra är en antioxidant som bland annat krävs för att kroppen ska kunna bygga upp ett starkt immunförsvar och för att bygga upp eller läka skador på skelett, hud, hår, brosk- och benvävnad. C-vitamin underlättar upptaget av järn och kalcium från maten och agerar även som en naturlig antihistamin.

  Hur får du vanligen i dig C-vitamin?

  Vitamin C finns i frukt och grönsaker såsom apelsiner, paprikor, broccoli, svarta vinbär och brysselkål. Askorbinsyra är också en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den är antioxidant och förhindrar att livsmedlet blir dåligt. Eftersom vitamin C är ett vattenlösligt och flyktigt ämne kan kroppen inte lagra ett förråd av det, utan behöver få dagsbehovet tillgodosett via kosten.

  Det betyder också att ett eventuellt överskott av vitaminen utsöndras i urinen och lagras inte i kroppen till nästa dag. Att vitaminet är flyktigt betyder att det förlorar i styrka så fort det utsätts för syre, värme eller ljus. Därför bör inte livsmedel med C-vitamin tillagas vid höga temperaturer eller värmas upp flera gånger då vitaminet snabbt förstörs.

  Därför behöver vi vitamin C

  Människan är en av få djurarter som inte kan tillverka C-vitamin i kroppen, och vi har därför ett behov av att tillföra det via maten. C-vitaminbrist kan yttra sig som trötthet, inflammerat tandkött, försämrad sårläkning och ökad infektionskänslighet eftersom immunförsvaret behöver vitaminet för optimal funktion.

  Andra symptom på brist kan vara depression och dåligt humör, detta eftersom vitamin C är en del i att tillverka viktiga signalsubstanser i hjärnan. Det har visat sig att vissa grupper behöver extra mycket av det här vitaminet då det är bra för kroppens avgiftning. Grupper som tränar mycket, gravida, rökare och de med amalgam kräver högre nivåer av C-vitamin.

  När bör du överväga att ta C-vitamintillskott?

  Du kan ha nytta av ett tillskott om du utsätter kroppen för hård fysisk träning, har bristsymptom eller tillhör någon av grupperna som kan behöva extra av C-vitamin. Har kroppen utsatts för gifter som rökning, amalgam eller läkemedel hjälper C-vitaminet till att rena kroppen.

  Äter du för lite av frukt och grönsaker eller har mag-tarmproblem kan du också ha nytta av ett C-vitamintillskott. Det finns olika sorters tillskott såsom brustabletter, tabletter eller pulver. Pulver kan man tillsätta i vilken dryck man vill, eller strössla över kall mat som yoghurt för att bibehålla vitaminets fulla funktion.

  Läs mer Läs mindre

  Filtrera

  Varumärke
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningsområde
  Visa mer + Visa mindre -
  Diet
  Visa mer + Visa mindre -
  Form
  Visa mer + Visa mindre -
  Storlek
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningstillfälle
  Visa mer + Visa mindre -

  19 produkter

  per sida

  19 produkter