×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×

  B-vitamin

  B-vitamin är en samling om åtta vattenlösliga vitaminer. I kategorin ingår blandat vitamin B 1 (tiamin), vitamin B 2 (riboflavin) och vitamin B 9 (folsyra). Dessa gör att kroppens muskler och nerver fungerar som de ska. Brist på B-vitaminer kan till exempel uttrycka sig i trötthet och minskad aptit.

  När får du i dig olika B-vitamin i vardagen?

  B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de inte lagras så länge i kroppen utan försvinner ut med urinen. Vitaminet finns i många livsmedel till exempel potatis (vitamin B 6), fisk och skaldjur (vitamin B12), broccoli (vitamin B 9) och kött (B12).

  Andra livsmedel som innehåller mycket B-vitmanin är bönor, linser, nötter, squash, avokado och frön - inte minst solrosfrön. Eftersom höga halter av B-vitaminer (i synnerhet Vitamin B12) finns i kött, fisk och skaldjur, kan det vara svårt för vegetarianer och veganer att få i sig tillräckliga mängder av dem. Då kan du testa att ta vitaminet som kosttillskott.

  Vad ger olika vitamin B sorter till kroppen?

  Det finns sammanlagt åtta olika B vitaminer som fyller olika funktioner. Många av dem ger oss mer energi, och hjälper oss att hålla en jämn järnnivå och ämnesomsättning. Alla åtta vitaminerna har dock sina egna, specifika syften och kan inte ersätta varandra - det hjälper alltså inte att bara få i sig lagom mängd av till exempel Vitamin B12.

  Riboflavin minskar trötthet, bidrar till en bra omsättning av järn i kroppen och bibehåller normala röda blodkroppar. B 12 är bra för celldelningen, stärker immunförsvaret och upprätthåller en normal energiomsättning i kroppen. Tiamin hjälper hjärtats normala funktion och folat upprätthåller den psykologiska funktionen.

  B-vitaminbrist - när kan det vara bra att ta ett B-vitamintillskott?

  Trötthet, minskad eller dålig aptit, förändringar i huden och yrsel är vanliga tecken på att din kropp har brist på vitamin B. Genom att äta varierat och hälsosamt, med fokus på feta fiskar, nötter, bönor, kött och broccoli får du i dig den dagliga dosen B-vitaminer. Om du är vegan eller vegetarian kan det hända att du får i dig för lite av vitaminet.

  Det är inte helt ovanligt att äldre människor lider av B-vitaminbrist eller att kvinnor som menstruerar behöver B-vitamintillskott i form av B 12, men andra persongrupper kan också ha B12 brist. Om du befinner dig i någon av dessa riskzoner kan tillskott vara bra för dig, läs de specifika produkt detaljerna för att hitta det som passar dig bäst för olika vitamin B eller vitamin b12 tillskott.

  Läs mer Läs mindre

  Filtrera

  Varumärke
  Visa mer + Visa mindre -
  Kön
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningsområde
  Visa mer + Visa mindre -
  Diet
  Visa mer + Visa mindre -
  Form
  Visa mer + Visa mindre -
  Storlek
  Visa mer + Visa mindre -
  Användningstillfälle
  Visa mer + Visa mindre -

  19 produkter

  per sida

  19 produkter