×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×

  Utveckla styrka och snabbhet med viktvästträning

  Viktvästen är ett underskattat träningsredskap för styrka och snabbhet. Genom att bära en viktad väst under fysisk aktivitet ökar belastningen, svårighetsgraden och träningseffekten.

  Vad av detta kan man inte uppnå med mer traditionell utrustning såsom hantlar och skivstång, kanske du frågar dig? Fördelen med en viktväst är rörelsefriheten. Den tillåter dig att göra allt du kan göra med en skivstång, utan att begränsa dig avseende såväl rörelseomfång som val av träningslokation.

  Detta öppnar upp för helt nya sätt att utmana dig själv i din träning.

  I nedan artikel kommer vi täcka in allt du behöver veta om viktvästträning för utvecklande av styrka och snabbhet.

  Styrketräna med viktväst

  Kroppsviktsträning är fantastiskt. Du kan bokstavligen träna hela kroppen utan hjälp av någon övrig utrustning. Men om det främst är styrkökning du är ute efter kommer enbart kroppsviktsövningar inte kunna ge tillfredställande resultat lång sikt.

  Vid en given brytpunkt kommer du helt enkelt bli för stark för att din kroppsvikt ska kunna erbjuda tillräcklig belastning. Om du t.ex. orkar göra mer än 30 armhävningar i obruten följd kommer du träna din muskulära uthållighet snarare än styrka.

  Genom att addera en viktväst kan man progressivt öka belastning och svårighetsgrad på praktiskt taget all typ av kroppsviktsträning. På samma sätt som att man vid traditionell styrketräning väljer ett par tyngre hantlar eller lägger på mer vikt på skivstången i takt med att man blir starkare.

  Nedan följer exempel på effektiva kroppsviktsövningar för styrkeutveckling där en viktväst enkelt kan adderas för extra utmaning.

  1. Bulgarian Split-Squat

  Bulgariska splitböj är en utfallsliknande övning som erbjuder utmanande träning av hela underkroppen. Övningen utförs vanligtvis med en skivstång som belastning, men dess komplexa natur gör den svårbemästrad. Skivstången är otymplig, knepigt med balansen, svårt att komma i rätt position med det bakre benet.

  Genom att ersätta skivstången med en viktväst exkluderar man nämnda problem. Något annat som talar till viktvästens fördel är att man inte behöver särskilt hög vikt för att denna övning ska bli riktigt jobbig. Även en viktväst av lättare modell kommer vara fullt tillräcklig för de allra flesta.

  2. Box Jump

  Boxhopp är en populär övning som både tränar explosivitet och excentrisk styrka. Enkelt förklarat går övningen ut på att jämfota hoppa upp på en låda/avsats och sedan hoppa ned igen. Upphoppet står för den explosiva träningen, och nedhoppet för den excentriska. Normalt sett ökar man svårighetsgraden genom att successivt hoppa upp på respektive ned från en högre box.

  Genom att addera belastning från en viktväst kan man snarare sänka höjden på boxen men ändå få en bättre träningseffekt. Särskilt i den excentriska fasen behövs väldigt lite extra vikt för att övningen ska bli betydligt mer påfrestande.