×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Vägen till din första muscle-up

  Vägen till din första muscle-up

  Muscle-ups är en övning som praktiskt taget tränar varenda muskel i överkroppen. Den ställer stora krav på teknik såväl som rygg- och armstyrka. Här är våra tips på hur du går tillväga för att lära dig.

  För att utföra en muscle-up räcker det inte med att ha bra teknik, det kräver också en rejäl styrka i armarna, ryggen och axlarna. En muscle-up är i grova drag en kombination av en chin-up och en dip. Två övningar som var för sig inte är överdrivet svåra, men som kombinerat blir betydligt mer krävande.

  Till att börja med är det viktigt att veta exakt hur en muscle-up utförs:

  1. Häng med raka armar i en chinsstång
  2. Gunga fram och tillbaka med kroppen (när du bemästrat övningen till fullo kommer detta steg inte vara nödvändigt)
  3. Ta hjälp av momentet från gungrörelsen och dra dig uppåt och bort från stången. Rörelsen ska gå runt stången, inte rakt upp mot stången
  4. När bröstet är i höjd med stången drar du dig tillbaka in mot den
  5. Vrid handlederna, om du inte använder ett så kallat ”false grip” (se nedan), så att händerna och överkroppen hamnar ovanför stången
  6. Pressa dig upp i en diprörelse

   

  Att endast ha en fundamental förståelse om tekniken kommer dock inte räcka långt i din resa mot att bemästra övningen. Vad som kommer krävas är en rejäl mängd styrke- och teknikträning. Nedanstående tips hjälper dig att klara övningen.

  Vi presenterar först stegen för att lära sig övningen i en chinsstång och därefter hur man kan gå vidare med muscle-ups i ringar. 

   

  Startövningar

  Vanliga chins och dips

  Steg ett för att kunna utföra en muscle-up är såklart att kunna utföra de två separata delmomenten var för sig. Ibland kan man höra saker som att man behöver kunna utföra X chins och X dips innan man kan göra en muscle-up, men det finns ingen bra sådan regel. Det skiljer från person till person. Träna kontinuerligt på chins och dips för att tids nog kunna göra en muscle-up.

  Viktade chins

  Att vara stark i chins är betydligt viktigare än att vara det i dips. När du klarar av att ta dig ovanför stången är det allt som oftast inget problem att pressa upp dig den sista biten. När du kan utföra 10–12 chins med kroppsvikten kan du börja hänga på vikter för att öka belastningen.

  Explosiva chins

  Förutom att vara stark i rörelsen behöver du även vara explosiv. Att vara stark gör det lättare att dra upp sig snabbt, men separat explosivitetsträning kan komma att vara nödvändigt. Fokusera i de repetitionerna på att dra upp dig så snabbt och så högt upp som möjligt, håll sedan emot på nedvägen och upprepa.

   

  Tekniktips

  Dra dig runt stången

  Tänk på att du inte ska dra dig rakt upp mot stången. Börja rörelsen något framför stången och inte rakt underifrån. När du drar upp dig ska du gå i en rörelse bort från stången för att sedan dra dig in i toppläget. Rörelsebanan ska sett från sidan vara något C-formad.

   

  False grip

  När du är i början av din muscle-up-träning kan det vara lättare att använda sig av ett så kallat false grip. Det innebär att du har handen mer ovanpå stången (här ringar) än vanligt. När du kommer över stången kan det med ett vanligt grepp vara svårt att vara tillräckligt följsam med händerna. Det gör att du fastnar i vändningen. Med ett false grip blir övergången mellan drag- och pressrörelsen lättare. Tänk dock på att vara försiktig om du kombinerar gungande och kipping med ett false grip.

  Kipping och momentum

  Strunta till en början hur din muscle-up ser ut. Steg ett är att klara av en, sen får man fokusera på stilpoäng. Ta därför hjälp av välkontrollerad kipping för att komma över stången.

   

  Förenklade varianter

  Hoppande muscle-ups

  Hoppande muscle-ups är precis vad det låter. Du gör muscle-ups genom att ta hjälp av ett hopp från golvet. Om du inte når stången kan du ta hjälp av en låda. Försök successivt applicera mindre och mindre kraft i hoppet.

  En liten nackdel med hoppande muscle-ups är att det inte blir exakt samma rörelse som en vanlig muscle-up, då du i en vanlig börjar dra när du är mer framför stången snarare än rakt under. Hoppande muscle-ups kommer dock hjälpa dig att bli van vid rörelsen som görs vid vändningen, vilket är den svåraste delen.

  Muscle-ups med gummiband

  När du skaffat dig en ansenlig styrka i chins och dips samt lärt dig tekniken i vändningen, kan du gå vidare till att träna muscle-ups med band. Knyt fast ett elastiskt band i chinsställningen och ha en av dina fötter i bandet. Bandet kommer lyfta en del av din vikt och göra det lättare att ta sig upp. Det här är både bra för att träna upp styrkan och för att träna på tekniken

   

  Muscle-ups i ringar

  En annan variant av muscle-ups är att utföra dem i romerska ringar. Principen är densamma, men många upplever att muscle-ups i ringar är svårare då ringar är mer instabila. Oavsett vilken variant du tycker är svårast så har du när du lärt dig muscle-ups i stång en bra grund att stå på för att lära dig muscle-ups i ringar, och vice versa.

  En fördel med musle-ups i ringar är att det finns en del förenklade varianter av övningen som är svårare att genomföra med stång. Med hjälp av dessa kan man progressivt öka svårighetsgraden till man klarar vanliga muscle-ups.

   

  Startövningar

  Chins och dips i ringar

  Precis som för muscle-ups i stång måste du kunna göra såväl chins som dips i ringar innan du kommer kunna göra muscle-ups. Dips i ringar kan vara särskilt utmanande då det till en början är lätt att man är väldigt instabil i den rörelsen.

   

  Förenklade varianter

  Fördelen med att göra muscle-ups i ringar är att det oftast är lättare att reglera höjden i ringar. Det gör att man kan sänka ringarna och börja med ett par lättare varianter än regelrätta muscle-ups. Tänk på att ge varje förenklad variant mycket tid, i synnerhet om du inte har tränat med ringar förut. Att göra muscle-ups i ringar är instabilt och om du inte har bra kontroll är skaderisken hög.

  Muscle-ups med fötterna i backen

  Börja med att sänka ett par ringar så att du kan ha fötterna i backen hela vägen till efter vändningen (det vill säga hela lyftet, förutom pressen upp). Huka dig ner med fötterna i backen och sedan tränar du enbart dragrörelsen och vändningen upprepade gånger. Ta mindre och mindre hjälp från dina ben allt eftersom du blir starkare.

  Jumping muscle-ups

  Börja ståendes med ett bra grepp om ringarna. Hoppa kontrollerat, dra dig samtidigt uppåt och sedan gör du vändningen när fötterna är i luften. Denna övning kan även avslutas med den sista pressen. Utför successivt hoppet med mindre och mindre kraft. 

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Få större armar!