×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Toppa formen: Amanda Almroth

  Toppa formen: Amanda Almroth

  Ni kanske känner igen känslan. När man träffar en viss person och hon eller han smittar bara av sig och får en att ta tag i en sak. Athletic Fitness-atleten Amanda Almroth är en sådan person, hon får en att vilja träna hårt. Här är hennes guide till de fem bästa övningarna för en vältränad kropp.

  De som kan bekräfta Amandas motivationsförmåga är bland andra hennes föräldrar.

  – Jag lägger upp träningsprogram för dem. Så det är jag som motiverar dem till att träna, berättar Amanda stolt.

  Eller så kan vi nämna att Amanda håller nybörjarworkshops för tjejer som vill göra chins men inte riktigt tagit tag i saken.

  – Om man vill bli stark handlar det om att tro på sig själv och skaffa kunskap. Man ska för guds skull inte bara köra på utan ta hjälp av nån som kan!

  Just nu, vid sidan om studierna, läser Amanda till personlig tränare och ser fram emot att motivera ännu fler personer till att ta sin träning till nästa nivå.

  Själv har hon inga problem att sporra sig själv. Redan som liten hade Amanda mycket energi och ville vara med på allt. Hennes föräldrar fick skjutsa henne på alla träningar och matcher.

  – Det ledde till att pappa blev innebandytränare för vårt flicklag. Men jag har även sysslat med friidrott, skytte, hästhoppning, terränglopp och andra sporter, berättar Amanda, som i övre tonåren gick på fotbollsgymnasiet i Umeå och spelade i flicklandslaget i fotboll.

  Idag är Amanda en av Sveriges bästa utövare i Athletic Fitness. Förra året kammade hon hem en tredjeplats på SM.

  - Det var Rookie Westin, en framgångsrik atlet i Athletic Fitness, som frågade om jag ville börja tävla. Det ville jag. Första tävlingen var BMR Grand Prix i Malmö och där slutade jag sjua. Jag fastande direkt, säger Amanda.

  I Athletic Fitness tävlar man i en fysikrond och i chins och dips samt i en uthållighetsrond. Uthållighetsronden består av hinderbana eller rodd. Athletic Fitness är med andra ord en tävlingsform som kräver uthållighet och styrka i både stora och små muskelgrupper.

  Amanda har ett tävlingsbästa på 22 chins (25 på träning) och 37 dips (40 på träning). Hennes maxlyft i bänkpress är 80 kg och 150 kg i marklyft. Med dessa siffror i bagaget är målet, ett SM-guld i Athletic Fitness, kanske inte så avlägset.
   

  Bänkpress

  ► SET&REPS

  4 set med 10 repetitioner på 60 kg.

  ► FOKUS

  Hela bröstet och triceps.

  ► BRA FÖR

  Volymen och styrkan i bröstmuskulaturen.

  ► UTMANINGEN

  Börja med rumpan och skuldrorna i kontakt med bänken och någon del av fötterna i golvet. Ha armarna fullt utsträckta. Sänk sedan stången, ta i bröstkorgen och pressa upp till startläget. Lyft inte rumpan från bänken och ha fötterna i golvet under hela rörelsen.
   

  Bicepscurls

  ► SET&REPS

  4 set med 10 repetitioner på 30 kg.

  ► FOKUS

  Biceps.

  ► BRA FÖR

  Volymen och styrkan i biceps och underarmar.

  ► UTMANINGEN

  Starta ståendes mot en vägg eller stolpe. Ha fötterna en fotlängd ut. Låt rumpan, bröstryggen och huvudet ha kontakt med väggen/stolpen. Ha armar och knän fullt utsträckta. För sedan skivstången upp, snudda hakan och återgå till startläget. Behåll bröstryggen och huvudets kontakt med väggen/stolpen under hela uppvägen. Ha knäna utsträckta hela tiden och för inte skivstången bakåt i en roddrörelse.
   

  Knäböj

  ► SET&REPS

  4 set med 10 repetitioner på 80-90 kg.

  ► FOKUS

  Fram- och baksida lår, rumpa, vader och korsrygg.

  ► BRA FÖR

  Volymen och styrkan i hela nedre delen av kroppen men framför allt i framsida lår och rumpa.

  ► UTMANINGEN

  Starta med fullt utsträckt knä- och höftled med skivstången på axlarna. Böj sedan knäna så att höftleden kommer parallellt med eller strax under knäleden och sträck sedan ut till startläget igen.
   

  Chins

  ► SET&REPS

  5 maxset med 3 minuter vila mellan varje set.

  ► FOKUS

  Hela övre rygg och biceps.

  ► BRA FÖR

  Volymen och styrkan i hela ryggmuskulaturen. En komplett övning som bygger en fin rygg och breda lats.

  ► UTMANINGEN

  Häng i räcket med handflatorna vända ifrån kroppen. Ha axel- och armbågsled utsträckt och benen raka. Dra sedan kroppen uppåt så att hakan når strax ovanför räcket och släpp sedan ned till startläget igen. Pendla, kicka eller sparka inte med benen. För inte bröstet framåt för att hämta fart och ”kippa” inte.
   

  Dips

  ► SET&REPS

  5 maxset med 3 minuter vila.

  ► FOKUS

  Triceps, framsidan av axeln, övre bröst, lilla bröstmuskeln samt främre sågmuskeln.

  ► BRA FÖR

  Volymen och styrkan i armarna, samt för volym och styrka i framsida axlar och övre delen av bröstet.

  ► UTMANINGEN

  Starta med fullt utsträckta armbågsleder. Böj sedan armbågsleden till att axelleden hamnar parallellt med eller strax under armbågsleden och pressa sedan upp till startläget igen. För kroppen rakt ned och rakt upp. Böj inte höften, sparka inte och fall inte för mycket framåt med överkroppen. Markera varje repetition med tydligt utsträckta armbågsleder i startläget.
   

  Om Amanda

  Ålder 26 år. Bor Umeå. Yrke Läser psykologprogrammet och kurser i idrottsmedicin. Längd 170 cm. Vikt 62 kg (on-season), 68 kg (off-season). Familj  Mamma, pappa, 2 bröder, sambo. Instagram @amandaalmroth Facebook  amandaalmroth


  Amandas bästa tips

  ”När man vill klara riktigt många repetitioner gäller det att göra varje repetition så effektiv som möjligt. Detta innebär till exempel vid bänkpress att man vågar ’släppa’ stången på nedvägen för att förbruka så lite energi som möjligt.

  Men att utföra övningen på detta vis är inte optimalt för att bygga muskelmassa och medför faktiskt en ganska hög skaderisk. Så jag rekommenderar detta utförande för ingenting annat än just träning inför en uthållighetstävling. Jag brukar lägga in ett maxset av varje gren med detta utförande i början eller slutet av respektive muskelgruppspass. Till exempel inleder eller avslutar jag mitt bröstpass med ett maxset bänkpress på 100 sekunder. Då tränar jag främst uthålligheten i respektive muskelgrupp.”


  Amandas träningsvecka

  Måndag Ben.

  Tisdag Rygg.

  Onsdag Bröst.

  Torsdag Baksida ben/vader/rumpa.

  Fredag Armar.

  Lördag Axlar och maxreps i knäböj, bänkpress, chins, dips och bicepscurls.

  Söndag Athletic Fitness-genrep. Cardio-pass på kvällarna efter känsla.

  ”Inför tävling blir det främst promenader, samt att jag hänger i chinsräcket och i dipsställningen för att känna på tekniken.”

  Relaterade artiklar

  Få större armar!