×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Testpanelen: Proteinpulver

  Testpanelen: Proteinpulver

  Proteinpulver är i dag ett väldigt populärt kosttillskott och det finns en hel uppsjö av varianter att välja mellan.

  Proteinpulver finns i en hel
  uppsjö av olika smaker.

  Det finns mycket att ta hänsyn till när man ska välja proteinpulver. Vilken proteinkälla ska proteinet komma ifrån? Är kaloriinnehållet viktigt? Vilken produkt är mest prisvärd? Och så smaken – en nog så viktig faktor.

  Dagen till ära består vår testpanel av Pablo Valenzuela, Pontus Westman, Markus Westman, Daniel Nässelkvist och Pär Lindelöf, som till vardags spelar amerikansk fotboll i Tyresö Royal Crowns. De fick till uppgift att utvärdera åtta olika proteinpulver från de två vanligaste proteinkällorna – vassle och kasein.

  Själva testet var ett blindtest, våra provsmakare fick varken reda på vilka produkter som skulle provas eller vilka leverantörer de kom ifrån. Varje produkt i de olika kategorierna vassle och kasein poängbedömdes på en skala mellan 1 och 5, där 5 var högsta poäng.

  Vad är ett proteintillskott?

  Proteintillskott  kallas kosttillskott som innehåller koncentrerade proteiner utvunna från livsmedel som mjölk, ägg eller soja. De vanligaste proteintillskotten på marknaden består av proteinpulver från mjölk (vassle och kasein).

  Proteintillskottets effekt, kvalitet för kroppen och användningsområde, beror på vilken proteinkälla som ingår. När man talar om proteinkvalitet eller biologiskt värde menar man hur väl proteinet täcker kroppens behov av kväve och essentiella aminosyror. Det biologiska värdet är ett mått på hur mycket av proteinet som kan utnyttjas innan den essentiella aminosyran som det finns minst av tar slut.

  Då livsmedlen innehåller olika mycket av olika aminosyror, kompletterar de varandra och genom olika kombinationer kan man förbättra proteinpoängen. Av rena proteintillskott är vassle och mjölkprotein överlägsna vegetabiliska proteintillskott som soja.

  Vissa proteiner tas upp snabbt medan andra tas upp långsamt men under en längre tid. Vissa proteiner är särskilt rika på en viss aminosyra, eller har en aminosyraprofil som är mer eller mindre komplett. Generellt måste alla aminosyror byggas om i levern innan de skickas ut i kroppen, men proteintillskottet kan även ge effekt redan i magen.

  Vassle - den snabba proteinkällan

  Vassleprotein är lämpligt att ta vid frukost och efter träningen.

  Vassleprotein  är ett fullvärdigt protein med ”snabbt” upptag tack vare en hög koncentration av grenade aminosyror i BCAA. BCAA är insulinfrisättande och insulin i sin tur stimulerar uppbyggande mekanismer såsom muskeluppbyggnad och vävnads­reparation.

  Vassleprotein är lämpligt att ta vid frukost och efter träningen, men även under långa intensiva träningspass. Vassleproteindrinkar är tunna (mjölkliknande konsistens) och mycket lättdruckna.

  Det finns i grund och botten två olika former av vassle, koncentrat och isolat. Enkelt förklarat kan man säga att skillnaden mellan vassleproteinkoncentrat och vassleproteinisolat är att ett isolat har filtrerats genom ett finare filter jämfört med ett koncentrat. Detta ger isolaten högre proteinhalt och endast små restmängder av mjölkens laktos (mjölksocker) och fett.

  Kasein - protein med långsamt upptag

  Kasein bryts ner och tas upp extremt långsamt i kroppen.

  Kaseinprotein  utvinns liksom vassleprotein ur mjölk men har en annan struktur. Cirka 80 procent av mjölkens proteiner består av kaseinproteiner som liksom vassle har ett mycket högt biologiskt värde. Kasein bryts däremot ner och tas upp extremt långsamt i kroppen, och förser därför kroppen med aminosyror i flera timmar efter intag. 

  Inte nog med att kaseinprotein­ sväller i vätska och ger en tjock milkshakeliknande drink, det innehåller även speciella proteiner som har dokumenterat aptithämmande effekter. Därför är kaseinprotein lämpligt under diet, vid mellanmål eller som kvällsprotein.

   

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey