×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Testpanelen: PWO

  Testpanelen: PWO

  Vilka PWO:er funkar bäst? Vi lät en testpanel under två veckor prova sju produkter för att se om de kunde maxa träningen. Här är resultatet.

  Dörren står öppen till källargymmet Delta i centrala Stockholm. Det är årets första riktigt ljumma kväll i maj. Nere i gymmet är det som vanligt intensiv och fokuserad aktivitet. Men några av killarna går fram och tillbaka och snackar i stället för att gå loss vid vikterna.

  – Okej, bara en gång till, kom fram sakta mot mig! ropar fotografen Niklas för att göra sig hörd över musiken.

  Till slut är han nöjd med bilderna och killarna som ingår i testpanele0n får återgå till vanliga rutiner. Fast först får de berätta lite om det test som de har gjort, där de under drygt två veckor provat sju olika PWO:er inför sina pass på gymmet.

  – Jag har kört med PWO tidigare, framför allt på vintrarna. Det känns som om det behövs mer då, fast det kanske hänger ihop med att jag inte är på gymmet lika ofta under sommaren och ibland byter ett pass mot backintervall i skogen, säger Martin Outinen.

  PWO för extra energi

  Martin tycker att PWO fungerar bra, framför allt är det ett sätt att komma i  gång under de dagar som det känns lite segt att träna.

  – Om det funkar som det ska, då får jag en kick, och sen brukar det vända av själva träningen när jag väl har kommit i  gång ordentligt, säger han.

  Tobias Löfgren är den i gänget som har tränat längst, omkring tio år vid det här laget. Som äldst i gruppen får han stå ut med att då och då bli kallad ”pappa Tobias”. Men det tar han med ett leende.

  Stämningen är avslappnad, samtidigt brukar Tobias inte ha några problem att tagga till när det väl är dags för träningen. Här ser han betydelsen med PWO:n.

  – Det ger lite extra tagg, och då det kan det passa när jag vill ha ut mer någon gång. Eller beroende på dagsformen, om jag känner mig lite trögstartad, säger han.

  Inställningen till träningen är extremt viktig för resultatet, det är han övertygad om.

  – Vill och tror man att det ska funka så ger det större effekt, så enkelt är det.

  Martin Outinen nickar medhållande bredvid.

  – Placebo-effekten kommer alltid in, oavsett vad man stoppar i sig, säger han.

  "Mycket hänger på psyket"

  Fabian Sandberg berättar att han har testat PWO flera gånger innan han kom med i testpanelen.

  – Det är så mycket som hänger på psyket i träningen, och det går förstås att påverka på andra sätt. Men nu fick jag helt klart upp ögonen för att använda PWO mer regelbundet, säger han.

  Det Fabian gillar är bland annat att han blir mer uthållig, men framför allt att det ger ökat fokus – ibland nästan som ett tunnelseende.

  – För mig är prio ett att jag har kontakt med muskelgrupperna som jag har riktat in mig på under passet. En del andra kan gå in och bara ”kötta på”, men jag är petig, jag vill ha perfekt kontroll på primära och sekundära muskelgrupper. Och då är det väldigt bra att kunna öka fokus.

  ”Den ger lite extra tagg, framför allt när jag är lite seg.”

  Så här gick testet till

  Åtta personer valdes  ut för att testa sju olika PWO:er från olika tillverkare under en tvåveckorsperiod. Deltagarna fick sedan bedöma dessa produkter utifrån kategorierna: löslighet i vatten, smak, pump, om den gav mer fokus, energi samt om man ”kraschade” efter träningspasset.

  – Vi valde ut dessa kriterier för att det är de som utgör en bra PWO, säger Johan Boman, produktutvecklare på Gymgrossisten.

   Deltagarna skulle träna  och äta på samma sätt som de gjort tidigare och fick testa en produkt per träningspass. De skulle inte kombinera produkterna med någon annan produkt eller koffeinhaltiga drycker, detta för att bedömningen skulle bli så rättvis som möjligt.

  Deltagarna fick utifrån olika kriterier gradera produkterna på en skala från 1–5, där 1 var sämst och 5 var bäst. Undantaget är frågan om ”krasch” – som ju lägre värde det fick, desto mindre krasch.

  Utifrån resultatet och  genomförandet av testen är det svårt att utse en enskild totalvinnare. Dels på grund av att antalet produkter var begränsat, och dels eftersom testgruppens storlek var begränsad. Dessutom är det individuellt vilken effekt man vill få ut av en PWO.

  – Vissa vill få mer pump, andra mer energi. Vissa är vana vid höga doser koffein och knappt reagerar på en produkt medan andra är mycket känsliga och får en stark effekt, säger han.

   När du väljer  PWO så är det därför viktigt att du fastställer vad det är du är ute efter. Det finns många produkter som kombinerar ingredienser för att produkten ska ge både bra pump och energi. Det börjar samtidigt bli allt vanligare med PWO:er som nästan enbart är till för pump eller enbart för energi.

  – Här måste du fråga dig vad som är viktigt för dig? Vad passar din träning och kost bäst? Man får ofta prova sig fram men genom att först lista ut vad man vill få ut av produkten så har man kommit halvvägs, säger Johan.

   

  Testresultat

  ”Trots ful färg helt godkänd smak!”

  ”Bra energi under hela benpasset.”

  Animus, BMR Sports Nutrition

  PRIS/DOS 20,43 kr
  LÖSLIGHET 4,3
  SMAK 3,4
  PUMP 3,6
  FOKUS 3,8
  ENERGI 3,6
  KRASCH1,3

  ”Bästa smaken ever, riktigt coolt!”

   ”Kände ingen större skillnad i pump.”

  Nano Vapor, Muscletech

  PRIS/DOS 21,06 kr
  LÖSLIGHET 4,4
  SMAK 4
  PUMP 3
  FOKUS 3,7
  ENERGI 3,4
  KRASCH1,3

  ”Blev extra motiverad av denna PWO.”

  ”Kände mig hängig efteråt.”

  Neurocore, Muscletech

  PRIS/DOS 17,59 kr
  LÖSLIGHET 4,8
  SMAK 3,6
  PUMP 3
  FOKUS 3,4
  ENERGI 3,5
  KRASCH1,9

  ”Avtagen effekt i slutet av passet.”

  ”Ingen krasch och inga biverkningar.”

  Creatine Complete Extreme

  PRIS/DOS 14,65 kr
  LÖSLIGHET 4,6
  SMAK 3,5
  PUMP 2,8
  FOKUS 2,9
  ENERGI 3,4
  KRASCH1,3

  ”Bra pump, ihållande effekt.”

  ”Avtog fort.”

  N.O.-Xplode, BSN

  PRIS/DOS 23,47 kr
  LÖSLIGHET 4,1
  SMAK 3,4
  PUMP 3,4
  FOKUS 3,5
  ENERGI 3,4
  KRASCH1,9

  ”Bra pump och skönt kli i kroppen.”

  ”Kände mig seg efteråt.”

  Rage Insanity, Fairing

  PRIS/DOS 13,30 kr
  LÖSLIGHET 4,3
  SMAK 3,3
  PUMP 3,3
  FOKUS 3,5
  ENERGI 3,4
  KRASCH 2

  ”Inte min favorit, men den slank ner.”

  ”Ingen tydlig krasch.”

  Jack3d Micro, USP Labs

  PRIS/DOS 13,45 kr
  LÖSLIGHET 4,4
  SMAK 3,5
  PUMP 3
  FOKUS 3
  ENERGI 2,9
  KRASCH1,3

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey