×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Styrketest – Så här mäter du din styrka

  Styrketest – Så här mäter du din styrka

  Stora, deffade och vältränade muskler är något många strävar efter, men styrketräning handlar lika mycket om att förbättra dina sportsliga prestationer. Styrka är viktigt inom basket, fotboll ... och så gott som alla andra idrotter. Om du spelar basket kan styrka hjälpa dig i närkamperna, och göra det lättare att placera dig bättre under korgen eller att nå högre när du hoppar för en retur eller dunk. Starka fotbollsspelare tar sig fram bättre än andra, och klarar tacklingar bättre – både att ge och att få. I den här artikeln får du veta hur du kan mäta din styrka för att se hur långt du har kommit!

   

  Övningar

  Om du någon gång har följt draften till t.ex. NHL vet du att bänkpress är en central testövning där. Som standard används en stång med 100 kilo och testet går ut på att utföra så många repetitioner som möjligt. Bänkpress är därför vår första rekommenderade övning. Många tror att bänkpress framför allt handlar om starka bröstmuskler, men det är en bra kombinationsrörelse som stärker såväl bröst som armar, axlar och bål. Den andra övningen du bör använda är benböj, som testar din styrka i underkroppen. Den tredje och sista rekommenderade testövningen är chins med brett grepp för att testa din dragstyrka, det vill säga främst ryggmuskler och biceps.

  I vissa sammanhang fungerar det bäst att testa alla med samma vikt, men den enskilda idrottarens vikt kan också påverka resultatet. I den här artikeln rekommenderar vi därför att du utgår från din egen kroppsvikt för att mäta din styrka.

   

  Testerna

  Först: Ta hjälp av en träningskompis som kan hjälpa dig med bänkpressen. Om du klarar 1-3 repetitioner med din egen kroppsvikt i bänkpress är du förmodligen nybörjare inom styrketräning, eller så har du inte prioriterat det. Om du klarar samma antal reps med 1,5 gånger din kroppsvikt har din styrketräning börjat ge resultat. Det är bra, men det finns fortfarande goda utvecklingsmöjligheter. När du klarar dubbla kroppsvikten i bänkpress är det ingen tvekan om att du är stark – så pass stark att du säkert får en del blickar på gymmet.

  Precis som bänkpress mäts din styrka i benböj i relation till din kroppsvikt. Om du kan benböja med 1,25 gånger din kroppsvikt kan det vara bra att prioritera upp styrketräningen. Om du klarar 1,75 gånger kroppsvikten i benböj är du uppe på en hyfsad styrka, men det kan fortfarande bli bättre. Och – återigen, precis som i bänkpress – benböj med dubbla kroppsvikten är en viktig milstolpe i din styrketräning.

  Även chins-testet är indelat i tre nivåer, men här handlar det om hur många repetitioner du klarar med din egen kroppsvikt. Klarar du 6-8 korrekt utförda chins har du förmodligen tränat en del, men inte särskilt länge. Kan du genomföra 12 repetitioner har du definitivt jobbat målmedvetet med dragstyrka. Att klara 20 repetitioner är ett bevis på imponerande dragstyrka. Sysslar du med rodd kanske du redan klarar det?

   

  Tabellen nedan innehåller en snabböversikt över de tre styrketesterna.

  Övning

  Nybörjare

  Medelnivå

  Avancerad

  Bänkpress

  KV x 1-3 reps

  1,5 x KV x 1-3 reps

  2 x KV x 1-3 reps

  Benböj

  1,25 x KV

  1,75 x KV

  2 x KV

  Chins

  KV x 6-8 reps

  KV x 12 reps

  KV x 20 reps

   

  Siffrorna som används här är bara riktlinjer. Hamnar du på den högsta nivån för alla testerna? Grattis! Nu är det bara att fortsätta sträva efter nya mål! Om dina resultat hamnar på medelnivån kan du ta det som ett tecken på att du är på rätt väg. Fortsätt träna, så blir du sakta men säkert ännu starkare. Att hamna i nybörjarkategorin är inget att deppa över. Fortsätt bara träna! Fokusera på att öka styrkan genom att göra färre repetitioner med högre vikt, så kommer du att se resultat. Oavsett vad du får för resultat på de olika övningarna är det viktigt att du ökar träningsvolymen om du vill fortsätta att utvecklas.

   

  Produktförslag

  Mass-Tech >>

  Mass-Tech Extreme >>

  Clear Muscle >>

   

  Om skribenten

  Gymgrossisten com

  Gymgrossisten com

  Gymgrossisten.com är Nordens ledande Internetbutik inom träning och kosttillskott. Här finner idrottsmän högkvalitativa kosttillskott och sportprodukter.

  Relaterade artiklar

  Marklyft – Varför alla bör göra det!