×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Redo för fight

  Redo för fight

  Hur förbereder sig en MMA-fighter för en viktig match? Vi följde Papy Abedi som tävlar i Superior Challenge. Häng med på en svettig uppladdning med en dramatisk upplösning.


  Fyra veckor kvar till match

  Regnet öser ner utanför på Hagagatan och i korridoren på Allstar Training Center blandas doften av 100-tals skor med lukten av målarfärg (lobbyn renoveras). En våning ner tar svettångorna över. Det är full rulle; knatteträning pågår samtidigt som den avancerade MMA-gruppen avslutar sitt pass och atleterna som ska köra ett brottningspass beträder mattan.

  Den största utmaningen är att komma ner till matchvikt.

  Efter uppvärmning med skuggboxning och lätta övningar i stående brottning delar tränaren Jesper upp träningsgruppen i grupper om fyra  man. En får ställa sig mittemot de andra tre som attackerar växelvis. Hårda tag, men det känns att alla är kamrater. Papy är trots sina tävlingsmeriter bara en i mängden och får exakt lika många smällar som alla andra. Fast han delar ut rätt ordenligt också. Det kan en av hans motståndare bevittna när han av misstag får en spark i de nedre regionerna. 

  ”Kom igen, det är match”, skrattar Papy. Efter fem minuter är killen på fötter igen och småpratar med Papy. Efter träningen pustar Papy ut och berättar att hans största utmaning vid detta skede är att komma ner i matchvikt - från 85 till 77 kilo.

  – Jag måste käka rätt, springa mycket och ta den hjälp jag kan få. Jag klarar inte av att sitta i bastu, så jag går den hårda vägen, ler han.

  Ett exempel på den hårda vägen är snabba promenader upp- och nerför Hammarbybacken med 20 kilos viktväst. Ett annat är löppass på en mil, minst en gång i veckan.


  Två veckor kvar till match

  Ännu en träningskväll på Allstar Training Center. Papy sparrar och tempot är ännu högre nu än på brottningspasset. Svetten droppar i oktagonen. Målet med dagens pass är att gå igenom olika matchsituationer. Det är inte så att Papy studerar sina motståndare explicit. Men han vet alltid vilken slags fighter han möter, och han vet att det gäller att inte låta känslorna ta över. 

  Papy har alltid varit känd för sin fenomenala fysik.

  – Om jag målar upp en hatbild av mina motståndare? Nej, de är som vilka personer som helst, säger Papy med allvar i rösten.

  Vikten ligger nu på 81 kilo och Papy känns ännu mer rippad än första gången vi möttes. 

  Papy har alltid varit känd för sin fenomenala fysik. Faktum är att han för något år sedan lät sig övertalas att delta i en Athletic Fitness-tävling. Resultat: En andra plats.

  – Jag visste inte hur man skulle posera på scen. Det kändes lite obekvämt, och jag gjorde nog en del fel där, skrattar Papy och tillägger att han lagt fitness-karriären åt sidan. Dessutom säger han att han tar det lugnare med styrketräningen just nu.


  En vecka kvar till match

  Med en dryg vecka kvar till matchen hände det som inte fick hända. Papy slet av korsbandet på ett av träningspassen och måste lämna återbud till matchen. 

  Då hände det som inte fick hända.

  – Klart att det känns surt, men det finns inget jag kan göra, säger han. Nu är det operation och rehab som gäller.

  Men Papy säger att han inte känner att den tre månader långa uppladdningen varit förgäves.

  – Det har varit en bra uppladdning med många tuffa träningspass. Man lärde sig något nytt varje dag, kanske inte rent tekniskt, men att sparra mot unga, hungriga fighters gav mig mycket. Det kommer jag ha nytta av när jag ska ladda för nästa match i höst! 


  Om Papy

  Namn  Papy Abedi.

  Smeknamn  Makambo. Det betyder trubbel på hans föräldrars modersmål. Papy var som barn alltid först på plats när det blev stökigt.

  Ålder  34 år.

  Längd  180 cm.

  Vikt  85 kg (normalvikt), 77 kg (matchvikt).

  Yrke  Arbetsledare på byggföretaget NCC.

  Bor  Midsommarkransen, Stockholm.

  Familj  Fru, två barn.

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Fredrik Schön om OS i Rio