×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Profilen: Nathalia Melo

  Profilen: Nathalia Melo

  Nathalia Melos väg till världstoppen har varit rekordsnabb och hon fortsätter gasa på. Som fitnessmodell och världens mest framgångsrika atlet inom Bikini Fitness reser hon konstant, nästan året runt. Men så fort hon inte är på resande fot är hon på gymmet och tränar hårdare än någon annan.

  När Gymgrossisten träffar Nathalia Melo på gymmet "no 18" i Stockholm är hon sådär lugn som bara proffs kan vara. Hon tar sig tid att prata med personalen på gymmet och utbrister glatt att det är nog ett av de finaste gymmen hon har varit på. 

  Vägen till världstoppen har varit långt ifrån självklar.

  Vi sätter oss för en pratstund medan hon blir sminkad inför fotograferingen. 

  Nathalia börjar med att berätta att hennes väg till världstoppen har varit långt ifrån självklar. Uppvuxen i Fortaleza i nordvästra Brasilien testade hon en mängd sporter utan att riktigt fastna för någon.

  – Jag prövade allt. Jag simmade i 12 år, flera timmar varje dag. Min mamma blev galen på mig, skrattar hon. Jag tränade även thaiboxning och spelade tennis. Just tennis hade jag gärna velat bli bättre på, men jag hade verkligen inte den talang som krävdes!

  Nathalia tränade bl.a. simning och tennis innan hon fastnade för styrketräning.

  Flyttade till USA

  När hon var 19 år gammal kände Nathalia Melo att hon behövde en ny utmaning. Hon sa upp sig från jobbet som engelsklärare, sålde bilen och köpte en enkelbiljett till USA. Hon berättar att allt hon ägde när hon anlände till Ft Lauderdale i Florida var 400 dollar i fickan och en resväska med kläder.

  – Väl där föll jag ganska snabbt för många frestelser. Till exempel fick jag ganska dåliga matvanor, du vet, snabbmat och sånt. 

  Nathalia är öppen med att hon då kände sig vilsen i livet, utan några riktiga mål. Nästan som att gå runt i cirklar.

  Hon fortsatte dock att gå till gymmet och en kvinna i personalen, som själv tävlade i bodybuilding, tipsade henne om att ställa upp i en tävling.

  – Varför inte, tänkte jag. Så jag bestämde mig för att prova något, bara för att bevisa att jag kunde. Jag trodde på mig själv och Bikini Fitness verkade passa mig. Att få en Bikini Fitness-kropp verkade inte helt omöjligt, berättar hon.

  I brist på annat övertalades Nathalia att ställa upp i en Bikini Fitness-tävling.

  Målet - Ms Bikini Olympia

  Hennes yttersta mål var dock inte vilket som helst – det var att bli Ms Bikini Olympia. 

  För om det är något som kännetecknar Nathalia Melo så är det hennes målmedvetenhet och tävlingsskalle. Hon säger själv att hon är en extrem tävlingsmänniska, som tävlar i alla lägen.

  – Jag tävlar till och med också mot GPS:en. Om den säger att jag är vid målet om tio minuter försöker jag vara där på fem!

  Det blev succé direkt. Nathalia vann den första amatörtävlingen hon ställde upp i och även som proffs fortsatte prisregnet. På tre tävlingar blev det två vinster och en tredjeplats, och till slut kvalade hon in till världens största fitnesstävling – Olympia i Las Vegas. Men vad världen inte visste då var att Nathalia Melo bara hade värmt upp. Hon slog de flesta  med häpnad när hon kammade hem två raka andraplatser, år 2010 och 2011. Året efter, endast tre år efter hennes tävlingsdebut som amatör, nådde hon äntligen målet: Hon blev Ms Bikini Olympia 2012. Hon blev därmed den första atleten från Brasilien att vinna titeln ”Olympia”. 

  Ingen kan ta denna titel ifrån mig!

  Natalia har fortfarande svårt att beskriva känslorna som hon upplevde när hon vann. På tv-bilderna syns en lyckligt storgråtande atlet som inte verkar få fram ett ord på flera minuter under prisceremonin. 

  – Jag tänkte på alla uppoffringar som jag fått göra, allt stöd som jag fick från familj och kompisar. Med lite distans kan jag säga att ingen, absolut ingen, kan ta denna titel ifrån mig. Jag har skrivit in mig själv i historieböckerna, säger Nathalia stolt.

  När man frågar Nathalia om hennes framgångsrecept behöver hon inte fundera alltför länge. Förutom hennes målmedvetenhet och vinnarskalle är det faktiskt hennes ursprung som ger henne ett visst försprång.

  – Vi brassar har ”ginga”, en viss utstrålning och sätt att röra oss på. Vi kan det där med rytm och vi rör oss smidigare och mer graciöst på scen än folk från andra länder. Det gäller förstås också folk från andra latinamerikanska länder och är kanske inte hela förklaringen, men i alla fall en början. Jag har definitivt ginga, skrattar hon.

  Det blev tredje gången gillt för Nathalia i Ms Bikini Olympia.

  Personlig tränare och posing coach

  När Nathalia Melo inte jobbar som fitness- eller fotomodell jobbar hon som PT och ger seminarier för kvinnor som vill tävla i Bikini Fitness. Hon är även ”posing coach”, ett uppdrag hon älskar att göra eftersom det ger henne en känsla av samhörighet i en annars ganska individuell sport.

  – Mycket av det jag lär ut är man ska tro på sig själv. Resan är viktigare än målet. Jag kan inte påverka hur domarna kommer att döma, och inte heller hur starka mina konkurrenterna är, så jag kan bara ge allt under ”preppen” för stå där på scenen i den bästa formen någonsin.

  Och på sätt och vis var det just det som hände Nathalia vid förra Olympia-tävlingen, där det återigen blev en andraplats för henne. Något som förstås retar tävlingsmänniskan i henne:

  – Jag blev förstås besviken. Men jag vet att jag gjorde allt för att vinna, och det är det jag är tillfreds med. Bikini Fitness är en bedömningssport och domarna gav helt enkelt högre poäng till Ashley (Kaltwasser, anm. red.), som för övrigt är min rumskompis när vi är på samma mässa eller tävling.

  Nathalia gillar att hjälpa och inspirera andra personer i deras träning.

  Tränar hårdare än andra

  Hur tränar då ett proffs som Natalia Melo? Hon har ett fast veckoschema, och med sin teoretiska bakgrund som PT vet hon exakt vilka muskler hon måste träna mest.

  – Jag gillar variation och tycker att alla ska hitta sin egen favoritövning. Till exempel väljer jag att göra knäböj i Smith-maskinen ena veckan och med fri stång den andra. Jag vill helt enkelt inte fastna i rutinmässiga övningar. Variation utmanar kroppen.

  Men en sak är säker, om någon bredvid henne ser ut att ta i hårdare än hon själv, lägger hon alltid på några extra skivor på stången eller kör ett extra rep.

  – Då väcks tävlingsmänniskan i mig. Även om jag mest tävlar mot mig själv kan jag inte riktigt låta bli. Jag vill vara den som kör hårdast på gymmet, skrattar hon. 

  Nathalia räds inte tung och hård träning för att få de resultat hon vill ha.

  Om Nathalia

  Namn  Nathalia Melo 

  Ålder  29 år.

  Längd  165 cm.

  Vikt  on: 54 kilo off: 58 Kilo

  Familj  Fästmannen Roger Wilson, rugbyproffs i Ulster/Nordirland.

  Gör  Proffsatlet inom Bikini Fitness, föreläsare, coach, personlig tränare.

  Bor  I Belfast/Nordirland.


  Nathalias träningsvecka

  ► Måndag  Framsida ben, rumpa
  ► Tisdag  Axlar, triceps, bröst
  ► Onsdag  Baksida ben
  ► Torsdag  Rygg, biceps
  ► Fredag  Rumpa
  ► Lördag + söndag  Aktiv vila, cardio (t.ex. spinning) eller ett ersättningspass 

  Tränar inte  Vader (”Jag har redan väldigt muskulösa vader och vill inte förlora proportionerna”).


  Följ Nathalia

  Facebook  NathaliaMeloFit

  Instagram  @nathaliamelofit

  Twitter  @nathaliamelofit

  ”Fansen är viktiga för mig. Och de kommer att finnas kvar när jag slutat tävla. Se bara på Ronnie Coleman, som fortfarande är ett fenomen på Twitter fastän han pensionerade sig för flera år sedan.”

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Fredrik Schön om OS i Rio