×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Profilen: Arne Lundell

  Profilen: Arne Lundell

  Han har tillhört Sverigeeliten i 20 år och nu vill han erövra Europa. Framgångsreceptet? Arne Lundell lämnar inget åt slumpen. Inget.

  Jag minns tydligt första gången jag satte min fot på en tävling.

  Vi träffas hemma i Arnes och sambon Eleonores lägenhet i Sundbyberg. I hallen ligger skimrande granitplattor på golvet och på väggen sitter en tapet i lilamönstrat. I köket har paret monterat en hög bardisk i  stället för köksbord. Inredning som sticker ut – precis som Arne själv. Få kan gå förbi honom på gatan utan att haja till. Han är ett muskelpaket utan dess like. På tävlingarna är han ett välkänt namn och meritlistan är lång. Sedan han började tävla 1995 är topplaceringarna i majoritet.

  – Jag minns tydligt första gången jag satte min fot på en tävling. Jag var i 15-årsåldern. Det var SM och känslan var enorm. Det kändes som att komma hem. Någon gång skulle jag också upp där!

  Det började på fritidsgården

  Som ung tränade han tillsammans med ett gäng från fritidsgården i Gustavsberg där han växte upp. 

  – Det gick snabbt. Jag slukades upp av gymträningen direkt och efter bara en kort tid hade jag både större muskeltillväxt och högre personliga mål än de flesta av mina kompisar, säger Arne.

  Några år senare fick gymmet en ny ägare som också hade en tävlingskarriär inom bodybuilding i bagaget. Tack vare honom fick Arne för första gången visa upp sig på en tävlingsscen.

  – Det gick bra! Trots att jag tyckte alla andra var dubbelt så stora. Jag kom tvåa i min klass, men var helt övertygad om att jag skulle komma sist, haha, säger Arne.

  Tiden gick och intresset för träning och kost blev snabbt det mest centrala i Arnes liv. Tävlingarna fungerade som den ultimata sporren och han började snabbt inrätta vardagsplaneringen efter hur tävlingskalendern såg ut.

  Så lever han fortfarande, efter snart 20 år på tävlingsscenen.

  – Det känns helt galet att det har gått så lång tid. Det känns som om det var i går jag klev in på ett gym för första gången. Nu kommer folk fram och säger att jag är en förebild och det händer att de vill ha autografer. Det känns helt absurt, men väldigt smickrande såklart. Jag är samma Arne som jag alltid har varit.

  Som egenföretagare kan Arne anpassa jobbet efter träningstiderna.

  Medveten om sina styrkor och svagheter

  Han har med åren byggt upp en stor medvetenhet om sina styrkor och begränsningar. Hans mat- och sovklocka följer ett inrutat mönster och det krävs något väldigt oförutsett för att han ska hoppa över ett gympass. För att till fullo kunna ägna sig åt sitt livskall är han egen företagare och styr själv över sina jobbtider.

  Livet är för kort för att inte satsa på det man brinner för.

  – Jag är en självständig person och trivs definitivt inte med att vara anställd och känna mig ägd. Jag vill kunna anpassa jobbet efter träningen och livet, inte tvärtom. Livet är för kort för att inte satsa på det man brinner för. Jag kan dö i morgon!

  När vi träffas är han mitt uppe i förberedelserna inför EM. Han har gått på strikt diet i ett par månader och är fokuserad till max.

  – Jag försöker att isolera mig mer och mer ju närmare jag kommer en tävling. Det är nödvändigt för att jag ska kunna hitta den rätta känslan och skapa ett bra fokus på målet. Att träffa folk under den perioden tar ofta mer energi än det ger. Ibland kan det dock vara skönt att träffa någon som jag kan prata om helt andra saker med. Bara för att kunna koppla bort träningsfokuset en stund och inte bli alltför insnöad.

  Under dessa månader kretsar­ mycket kring att minimera andelen kroppsfett så mycket som möjligt. Det är helt enkelt den ­avgörande nyckeln för att definiera musklerna.

  – Hittar du den perfekta dieten behöver du egentligen inte träna särskilt hårt för att hålla en bra form. Men man ska inte glömma att alla är individer med olika   genetiska förutsättningar. Det som är bäst för mig är kanske inte helt hundra för någon annan, man måste prova sig fram. Men kosten är i vilket fall otroligt viktig, förklarar Arne.

  För egen del jobbar han ­ständigt hårt med att hitta den ultimata balansen mellan kolhydrater, fett och protein. Han måste ligga på ett minimalt kolhydratintag för att nå sina mål, men måste samtidigt ha orken att träna och jobba.

  – Allt handlar om att använda sunt förnuft och testa sig fram. Periodvis kan jag självklart vara lite tröttare under dieten. Men om träningen inte går riktigt bra är det en tydlig indikation på att något är fel. Träningen ska funka och det ska vara roligt. Annars är det illa.

  Kontakt med muskeln är a och o inom bodybuilding.

  Bodybuilding - en bedömningssport

  Att ställa sig på en tävlingsscen, bli bedömd och jämförd med ­andra, är ingen lätt match. Alla har olika genetik och måste arbeta med sin kropp utifrån detta. Det är på scenen som de senaste årens livsstil och träning lyser rakt in i ögonen på domarna.

  – Vissa kan nog känna att det är orättvist ibland. Det är domarna som dömer, utifrån uppsatta grundkriterier och självklart även från sin personliga smak. Men reglerna fungerar i det stora hela bra. Eftersom det är många domare utgår man alltid vid poängsättningen från vad de flesta tycker. 

  Perfektion i kubik.

  Muskulär utveckling, kroppens symmetri, definition och densitet i musklerna är faktorerna som avgör bedömningen. En av Arnes styrkor är att han naturligt har den rätta symmetrin. Breda axlar, smal midja och smala höfter.

  – Jag har haft turen att bli ­utrustad med en relativt bra grundsymmetri. Jag har en okej skelettstruktur och musklerna fäster i stort sett på rätt ställen. Under alla år har jag naturligtvis jobbat oerhört hårt med att bibehålla jämnheten och förbättra de muskelgrupper som släpar efter, vilket i mitt fall varit bröstet och vaderna. Det är en evigt pågående process.

  – Självklart är jag medveten om att det kan låta konstigt för den oinvigde. Men jag relaterar ju till mig själv och den målsättning jag har för egen del, säger han och fortsätter:Med ett skratt konstaterar Arne att han alltid tyckt att han är för liten.

  – Jag tränar och äter hela tiden för att kunna bli större. Många kanske tror att det betyder att jag tränar mer och mer, hårdare och hårdare. Men så är absolut inte fallet. Jag måste vara smart och hela tiden anpassa mig efter rådande omständigheter och leta nya vägar när jag kommer till en återvändsgränd eller platå. Det ­ligger många års slit och kunskapssökande bakom.

  Internationella framgångar

  I och med sin senaste SM-seger fick Arne ställa upp i EM i Moldavien där han tog hem silvret. Hans envishet och målinriktade livsinställning gör att han hela tiden vill och behöver ha nya utmaningar för att utvecklas. Han fyllde nyligen 39 och funderar självklart en del över hur åldern påverkar hans livsstil.

  Han kan känna att kroppen blev en aning mer ömtålig och att förmågan till återhämtning sakta försämrades efter 30. Det har lett fram till en ännu större eftertanke kring tränings- och kostupplägg.

  – Men fram till 45 tror jag att det är möjligt att fortsätta utvecklas, bara man är smart nog att ta sig förbi alla hinder som dyker upp. Att man fortfarande hittar motivationen och inte glömmer att ha roligt på vägen. Men det är absolut ingen promenad i parken. Därefter tror jag att man kommer in i en fas då man måste kämpa mer för att motverka de motgångar en hög­re ålder medför. Men det blir ju bara ännu mer utmanande.

  När det kommer till ålder är han med andra ord inte särskilt bekymrad. Och att tävlingsresan är långt ifrån över råder det ingen tvekan om. Många peakar i sin bodybuilderkarriär när de är långt över 40 år. Vem vet, kanske blir det så även för Sveriges stora SM-kung.

  – Tittar man på världseliten är många bra mycket äldre än jag. Så det är bara att köra på. Som det känns i dag kommer jag att träna så länge jag lever!

  Arne äter 6-7 måltider per dag.

  Arne om...

  Sig själv
  ”Jag gillar inte att beskriva mig själv, men jag skulle nog använda orden envis, strukturerad, självständig och hängiven.”

  Tävlingsminnet 
  ”2009 när jag vann SM första gången. Jag vann även overall-klassen och fick hederspriset Kerstins minne. Jag visste att jag var i mitt livs bästa form, men att vinna två klasser och även få hederspris var riktigt mäktigt. Då kom tårarna.”

  Motivation 
  ”Jag har kommit så långt i min träning att det har blivit en livsstil. Hård träning och strikt kosthållning har gett mig så mycket positivt under många år att det är motivation nog.”


  Bästa tipsen

  Kunskap är makt
  Se till att skaffa dig så mycket kunskap som möjligt i stället för att kasta bort dyrbar tid på hokus pokus. Träning, kost, livet.

  Fimpa ätardagarna
  Där du trycker i dig så mycket som möjligt bara för att något pucko hävdar att det ökar förbränningen och så vidare. Om jag kunde gå bakåt i tiden och ändra något så skulle det vara att skrota ätardagarna.

  Gör inga idiotlyft
  Så att du skadar dig. Då är det väldigt svårt att bygga muskler. Kör du tungt, se till att ha ett riktigt utförande och total kontroll på vikten, det gäller även om du kör lättare vikter.


  Arnes träningsvecka

  Dag 1 Morgon: Baksida ben. Kväll: Bröst.
  Dag 2 Vila, alternativt lågintensiv cardio, cykel eller promenad samt vader.
  Dag 3 Morgon: Framsida ben. Kväll: Rygg.
  Dag 4 Vila, alternativt lågintensiv cardio, cykel eller promenad samt vader.
  Dag 5 Morgon: Axlar. Kväll: Armar.
  Dag 6 Vila, alternativt lågintensiv cardio, cykel eller promenad samt vader.
  Dag 7 Då börjar jag om med samma som jag gjorde på dag 1. 

   

  Arnes dygnskost

  05.00-06.00 
  Börjar dagen med en BCAA/EAA-drink, Star Nutrition Octane och en pre-workout – just nu PES Alphamine, Arginine och Tested Nutrition Agmatine. Om jag bara ska köra cardio tar jag bara alphamine.

  06.30-07.00 
  På gymmet sveper jag en drink med 15 till 20 gram hydro­lyserat protein och 20 till 40 gram snabba kolhydrater. Just nu provkör jag Bolt. Under passet sippar jag på lite BCAA, Star Nutrition Octane och efter passet sveper jag ännu en Bolt plus lite Star  Nutriton L-glutamin.

  08.00-08.30 
  Frukost. Gröt på cirka 100 gram havregryn eller bovete och 50 gram Whey 100 som jag mixar med 2 dl mjölk, lite frysta bär och is. Det blir en god milkshake.

  10.00-10.30 
  Dags för mellanmål. 300 gram stekt äggvita med 100 gram hallon eller blåbär. Vill jag lyxa till det strör jag på lite kanel och stevia, det gör jag i 99 fall av 100.

  12.00-12.30 
  Lunch. Cirka 200 gram kött, fisk eller fågel och till det ris och grönsaker. Mängden kolhydrater varierar beroende på vilken del av säsongen jag är i, men jag går sällan över 50 gram kolhydrater per måltid.

  14.00-14.30 
  Tar ofta en proteindrink med Whey 100 och slänger i mig några naturella nötter, till exempel paranötter eller cashewnötter, cirka 20 till 30 gram.

  16.30-17.00 
  Middag. Samma som lunchen och en pre-workout med Creatine Complete Extreme, Amino-Pro Essential och L-glutamin från Star Nutrition. Sedan åker jag i väg och kör kvällspasset på gymmet. Där dricker jag, precis som på morgonen, en Bolt, jag sippar på en BCAA-/EAA-drink under passet och avslutar med ännu en Bolt.

  19.30-20.00 
  300 gram stekt äggvita med 50 till 100 gram boveteflingor som jag strör över, samt 100 gram bär och lyxtillbehör som kanel och stevia.

  22.00-23.00 
  Precis innan jag lägger mig tar jag 50 gram kaseinprotein – Star Nutrition Night pro mixat med Smartsupps kasein – med mjölk, bär och is som jag kör i mixern, samt 30 gram nötter.

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Fredrik Schön om OS i Rio