×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Profilen: Alexander Gustafsson

  Profilen: Alexander Gustafsson

  Trots den svidande förlusten mot mästaren Jon Jones klev Alexander ”The Mauler” Gustafsson ut ur buren som en vinnare. Nu vet han hur amerikanen ska besegras i returen, om han får chansen.

  Sommaren 2013 kom beskedet som en hel kampsportsnation sett fram emot. Mötet mellan MMA-fightern Alexander ”The Mauler” Gustafsson och den regerande titelhållaren i lätt tungvikt, Jon ”Bones” Jones, skulle bli av i september. För första gången någonsin skulle en svensk gå en titelmatch i organisationen UFC, Ultimate Fighting Championship. En blond viking mot en stenhård och rutinerad mästare.

  – Jag var en underdog. Inget snack. Många sa att jag inte skulle ha någon chans. Men ibland kan det vara bra att slå underifrån. Jag fick visa att jag är någon att räkna med, säger Alexander.

  Han fortsätter:

  – Jag är grymt besviken över att jag inte vann. Samtidigt är jag stolt över att jag gjorde så bra ifrån mig.

  Drog sig för att kolla på matchen

  Några veckor efter matchen har han fortfarande inte tittat på den. Han började se inspelningen ett par dagar efter att han kommit hem från USA, men fick stänga av i första ronden.

  – Jag pallade inte. Jag ska se den, men det måste gå längre tid, säger Alexander med bitterhet i rösten.

  Hans tydligaste minne är när tränaren Andreas mellan tredje och fjärde ronden säger: ”Nu måste du se upp. Jones börjar känna sig underlägsen. Han kommer att göra något, han har ett ess i rockärmen.”

  I fjärde ronden händer det. Jones får in en spinning elbow på Gustafsson och sportjournalisters pennor världen över börjar redan fila på morgondagens rubriker.

  Till slut är det ett faktum. Även en jämn match får till slut sin segrare. MMA är en bedömningssport och domen lyder att Jones vunnit det 25 minuter långa kriget. Hans arm åker upp i luften och han får bältet runt sin midja. Bredvid står svensken och försöker ta in vad som hänt. Redan här börjar tanken om revansch att snurra i Alexanders för tillfället tilltyglade skalle.

  Det var med nöd och näppe han hann hem till Sverige från läkarundersökningen, innan det var dags att sätta sig i morgonsofforna och bli ”Alex” med hela svenska folket.

  – Den mediala uppmärksamheten har enbart varit en rolig upplevelse. När jag får strålkastarljuset mot mig blir jag sportens ansikte utåt, vilket enbart är positivt. Men jag vill inte ställa upp på allt. Jag är inte typen som njuter av att visa upp mig i alla lägen. Men så länge det är fokus på mina prestationer känns det kul.

  "Ground and pound" är en viktig markstridsteknik att behärska inom MMA.

  MMA-proffs - ingen självklarhet

  Alexander Gustafsson är en krigare med vinnarskalle. För trots att hans smeknamn kom till på skoj när han och en kompis satt och snackade så stämmer det bra. Precis som ringnamnet The Mauler (engelska för ”Stridshammaren” reds. anm.) antyder är hans slag och sparkar både välriktade och hårda som stål.

  – Jag måste vara allround, vara stark i hela kroppen och ha bra kondition. Jag tränar i stort sett aldrig för att bli hårdare i någon viss del av kroppen. Min träning går ut på att slipa på teknikerna och bli stark och smidig generellt.

  Att Alexander skulle bli MMA-proffs var ingen självklarhet. Han höll på med boxning som riktigt ung, vid 8 till 10 års ålder. Under tonåren hade han en lång period då han inte utövade någon idrott alls. Så en dag för ungefär sju år sedan, när han bodde i Göteborg, följde han med en kompis till hans kampsportsklubb. På den vägen är det.

  – Jag blev fast ganska direkt. Att tävla var inget jag först ens tänkte på. Men så insåg jag att det är det bästa sättet att utvecklas.

  Han debuterade i UFC bara tre år efter att han upptäckt MMA. Sedan dess har han vunnit de flesta matcher. Stormatchen ”Gustafsson vs. Silva” 2012 fyllde Globen och vi fick se grabben från landet slå brasilianaren som växt upp i slummen bland våld och kriminalitet. När han året efter gick upp mot bältesinnehavaren Jones och hyllades som den bästa som utmanat titelhållaren – då visste vi svenskar att vi hade en ny idrottsstjärna att vara stolta över.

  – Det är spännande att en enda match kan ge så mycket. Jag fick också mängder av gratulationer. Att Zlatan hörde av sig är såklart lite extra hedrande.

  ”Jag är stolt över dig. Fortsätt­ kämpa och se dig själv som mästare.” Så skrev fotbollsspelaren på Alexanders Facebook-sida efter matchen.

  – Det är verkligen en ära för mig, att en sådan idrottsman har lagt märke till min insats. Det är stort.

  Världens sämsta förlorare

  Att han har det där lilla extra, det som krävs för att nå toppen, råder det ingen tvekan om. Hans egen analys lyder:

  – Min motivation är stark. Jag vill att det jag gör ska ge mig något. Att gå in i en kamp är den ultimata adrenalinkicken. Jag vill bli bäst. Jag brukar kalla mig världens sämsta förlorare.

  Att testa gränser är vardagsmat för Alexander. Han beskriver sig själv som en person som älskar att dyka ner på djupt vatten.

  – Utmaningar gör livet värt att leva. Jag är rastlös och gillar att vara aktiv. Någon sorts bokstavskombination är det nog, säger han och skrattar till.

  Eye of the tiger, en viktig egenskap hos en fighter. Åtminstone enligt Apollo Creed.

  Allstars – Alexanders andra hem

  Han bor i dag i Stockholm för att få chansen att drillas av landets bästa tränare. Hans andra hem är den nystartade MMA-klubben Allstars på Hagagatan i Stockholm. Tidigare åkte han till USA på training camps flera gånger per år. Men hans framgångar gör att det finns chans att flyga in sparringpartners från andra länder för att ge honom det motstånd han behöver i sin stenhårda träning.

  – Jag vill tillbringa mer tid i Sverige med min familj. Jag månar oerhört om mina nära och kära och vill inte välja bort något i livet. Min karriär ska gå att kombinera med ett familjeliv. Det som sporrar mig är att jag nu har en chans att bygga upp en bra grund till mina kommande barn, säger han.

  Till vardags är det hans och flickvännen Amandas hundar som hjärtat klappar extra för. Hundarna är två charmiga bjässar av rasen American Bully XXL som paret hämtat hem från Holland. Ghostface och Sativa, som ögonstenarna heter, kräver en hel del motion. Och precis som sin husse och matte trivs de ute i naturen.

  – Vi åker ofta till våra familjer i Arboga på helgerna. Mina föräldrar har en gård där vi brukar vara, där jag har byggt ett eget gym. Drömmen inför framtiden är ett eget stort hus på landet där vi kan ha uppfödning av hundar.

  Tills vidare är det huvudstaden som gäller för paret. Hårt arbete och inget annat är vad som ska ta Alexander till den absoluta toppen.

  För det är precis dit han strävar, killen som skrivit kampsportshistoria efter det som kallats ”en av tidernas bästa titelfighter”. Om hans långa räckvidd, skickliga fotarbete och ursinniga krigaranda tar honom dit återstår att se. Och vi andra får bara gå och vänta på att bänka oss i tv-sofforna för att ännu en gång se den blågula hjälten ge sin motståndare vad han tål.

  En fin balans mellan hårdträning och privatliv, som för alla elitidrottsmän.

  Om Alexander

  Namn Alexander Gustafsson. Smeknamn The Mauler. Ålder 26 år. Längd 193 cm. Vikt Matchvikt 93 kilo. Vikt off season 105 kilo. Familj Flickvännen Amanda och hundarna Ghostface och Sativa som är av rasen American Bully XXL. Mamma, pappa och systrar i Arboga. Bor I lägenhet i Stockholm. Gör MMA-utövare som tävlar i organisationen UFC i viktklassen lätt tungvikt. Driver kenneln Titan Bullyz XXL tillsammans med flickvännen Amanda. Intresse Hundar, jakt, köra MC, musik i alla former,  kolla på film. Förebild inom MMA ”Jag fokuserar mycket på mig själv och funderar inte särskilt ofta på vem jag ser upp till. Men att som ryssen Fedor Emelianenko stå obesegrad i 10 år är strongt.”


  Alex träningsvecka

  Måndag
  ► Förmiddag 2 timmar styrka i form av cirkelträning, styrketräning i gymmet: marklyft, knäböj, chins med viktväst, dips med viktväst, alla basövningar som frivändningar och liknande, både låga och höga reps, med coachen Andreas Michael.
  ► Eftermiddag  1 timme boxningsteknik med coachen Andreas Michael.

  Tisdag
  ► Förmiddag  1,5 timme grappling-teknik med coachen Alan Nascimento.
  ► Eftermiddag  1 timme och 15 minuter brottning med coachen Jesper Hallberg.

  Onsdag
  ► Förmiddag  1,5 timme thaiboxning med coachen Jocke Karlsson.
  ► Eftermiddag  1,5 timme grappling-teknik med coachen Alan Nascimento.

  Torsdag
  ► Förmiddag  Cirka 2 timmar brottning, kondition och teknik med coachen Ilir Latifi.
  ► Kväll  1 timme och 20 minuter boxning med coachen Andreas Michael.

  Fredag
  ► Förmiddag  2 timmar styrka i form av cirkelträning, styrketräning i gymmet: marklyft, knäböj, chins med viktväst, dips med viktväst, alla basövningar som frivändningar och liknande, både låga och höga reps, med coachen Andreas Michael.
  ► Eftermiddag  1 timme och 15 minuter grappling med sparring med coachen Alan Nascimento.

  Lördag 
  ► Löpning en mil med coachen Andreas Michael.


  Alex dygnskost

  07.00 Gröt och två ägg, Only one advanced+ multivitamin och Omega-3 70% samt BCAA XL-caps, allt från Star Nutrition.

  09.00 Precis före träning tar jag en Creatine Complete Extreme.

  09.30 Under passet sippar jag på Octane från Star Nutrition.

  10.30 Efter passet tar jag en shake med Recovery-Pro.

  12.30 Äter lunch, gärna husmanskost med mycket grönsaker.

  16.00 Till mellanmål tar jag en Whey-80 och ett par riskakor.

  17.00 Dags för träning igen. Inför kvällspasset tar jag prestations­höjaren Kre-Alkalyn i stället för Creatine Complete Extreme (som innehåller ­koffein), så jag inte får svårt att somna efteråt.

  17.30 Precis som under förmiddagsträningen ser jag till att få i mig aminosyror under passet (Octane).

  18.30 Ytterligare en shake Recovery-Pro för snabb återhämtning.

  19.30 Kvällsmat, gärna kyckling och grönsaker.

  23.00 Innan jag går och lägger mig, försöker jag få i mig lite långsamt protein, oftast blir det Night-Pro eller Gourmet-Pro.

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Fredrik Schön om OS i Rio