×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Ny UFC-mästare i lätt tungvikt

  Ny UFC-mästare i lätt tungvikt

  I efterdyningarna av Jon Jones avstängning har det funnits ett behov av att utse en ny världsmästare i viktdivisionen. Det stod tidigt klart att det skulle stå mellan topprankade Anthony ”Rumble” Johnson och Daniel ”DC” Cormier.

  Anthony Johnson, som i sin senaste fight besegrade Alexander Gustafsson på TKO i första ronden, hade sedan tidigare en titelmatch mot Jon Jones inplanerad. När Jones stängdes av offentliggjorde UFC snabbt att Daniel Cormier skulle ersätta honom som motståndare i mötet med Johnson, och att vinnaren i denna match skulle komma att utses till ny mästare i viktklassen lätt tungvikt (-93 kg).

  Tidigt i morse svensk tid gick denna match av stapeln på UFC 187 på MGM Grand Garden i Las Vegas. Många MMA-experter världen över höll inför matchen den hårtslående Johnson som favorit framför den mer grapplingkompetente Cormier, men de flesta var ändå överens om att det troligtvis skulle bli en jämn match där båda sidor hade goda möjligheter att vinna.

  En jämn historia

  Fighterna som föregick huvudmatchen höll hög nivå både vad gäller underhållningsvärde och tekniskt utförande. Vi fick bland annat se Chris Weidman försvara sin titel i mellanvikt genom att knocka Vitor Belfort i första ronden

  Matchen mellan Johnson och Cormier var inledningsvis en jämn historia, Johnson attackerade men Cormier försvarade sig effektivt. Johnson landade visserligen ett par tunga slag men det tycktes inte påverka Cormier som hela tiden höll sig kvar i matchen. Stora delar av den andra ronden spenderades på marken, där Cormier har ett stort övertag tack vare sin brottningsbakgrund. Här lyckades han på ett mycket effektivt sätt trötta ut Johnson som var helt utmattad när slutsignalen för ronden ljöd. Även i utgången av den tredje ronden var Johnson märkbart tagen, medan Cormier såg ut att ha en hel del energi kvar. I mitten av ronden lyckas Cormier ”ta ryggen” på Johnson efter en stunds stående grappling. Från den positionen är det möjligt tillämpa ett flertal effektiva avslutningstekniker, och en rutinerad fighter som Cormier går naturligtvis inte miste om att utnyttja ett sådant tillfälle. Han lyckades koppla en rear naked choke och kort därefter klappade Johnson ur. Vilket formellt sett innebar att han erkände sig besegrad via submission.

  ”Jon Jones, get your shit together!”

  Cormier var glad men fåordig efter sin vinst. I segerintervjun med Joe Rogan direkt efter matchen hade han ett tydligt budskap att förmedla.

  ”Joe Rogan, no disrespect to you or the 16,000 people in this arena, But I have a message for one man. Jon Jones, get your shit together, I'm waiting for you!"

  Cormier anser alltså att han är i sådant slag att han även är kapabel att besegra den tidigare mästaren, och vill så göra för att bevisa för hela världen att han är den obestridliga och rättmätige titelhållaren. Jon Jones har emellertid inte fått sin avstängning tidsbestämd så det är i dagsläget oklart om och i så fall när en sådan match kan bli av.

  Detta visade sig dock inte bli det sista sensationella uttalandet från Cormier denna dag. Redan på presskonferensen efter matchen hamnade han i en intensiv ordväxling med en av sina potentiella framtida motståndare, Ryan Bader, och leverede där följande citat.

  "I asked them to fight you because I just wanted an easy paycheck.They said, ‘Daniel, what do you want?’ I want the easiest fight in the division, Ryan Bader.”

  Framtiden i viktklassen

  Vem som blir den första som får utmana Cormier om bältet är ännu oklart. Men det är inte osannolikt att det medialt uppmärksammade åsiktsutbytet mellan honom och Bader kan påverka utfallet. Nu är det många som vill se en fight dem emellan.

  Andra tänkbara utmanare är brassen Glover Teixeira och inte minst vår egen Alexander Gustafsson. Det var tidigare tänkt att just de två skulle möta varandra på en gala i Berlin nu under försommaren, men Alex tvingades lämna återbud på grund av en ryggskada. 

  Att spekulera i Alex möjligheter till en framtida titelmatch är således aningen komplicerat för tillfället. Han måste först och främst fokusera på att rehabilitera sig och bli kvitt besvären från sin skada. Men oavsett hur framtiden kommer utveckla sig är Alex alltid ett namn att räkna med.

  Daniel Cormier med bältet i oktagonen efter vinsten mot Antony Johnson.

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Inför Mr. Olympia 2016
  Amerikas första Ninja Warrior