×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Naturlig träning med MovNat

  Naturlig träning med MovNat

  Max Ortiz har tränat nästan hela sitt liv. Länge har han både styrketränat och tränat kampsport men sedan en tid tillbaka är han i bättre form än någonsin. Anledningen stavas MovNat.

  – MovNat är en träningsmetod som baseras på de grundläggande mänskliga rörelserna. Vi använder färdigheter inom till exempel gång, löpning, krypning, klättring och simning, säger han.

  MovNat är en träningsmetod som baseras på de grundläggande mänskliga rörelserna.

  – Vi gör helt enkelt rörelser som människan gjort i alla tider, de rörelserna som vi är evolutionärt anpassade för att göra. Och helst gör vi det i skogen, det är befriande att komma ut. Vi klättrar i träd och kryper under stockar. Man väcker barnasinnet till liv.

  MovNat är en praktisk och funktionell träningsform som skapades av den franske idrottsmannen och filosofen Erwan Le Corre. Tanken är att träningen ska skapa en sund och balanserad fysik. Musklerna får du på köpet.– Det vi egentligen tränar för är att få en energieffektiv rörelse. Vi vill kunna klättra, krypa och springa så energisnålt som möjligt. Här får man en komplett träning och en grym kroppsuppfattning, säger Max Ortiz och fortsätter:

  – Sedan får man en massa andra positiva bieffekter på köpet, särskilt om man kombinerar MovNat med mer traditionell styrketräning. Man blir smidig, snabb och stark samtidigt som fettförbränningen ökar.

  Själv har Max alltid tränat klassiska styrke­träningsövningar som marklyft, knäböj och militärpress. Och efter att han började kombinera den träningen med MovNat har han upplevt stora skillnader.

  – Jag har fått en bättre koordination och mycket bättre greppstyrka, det blir så när man klättrar och bär på ojämna föremål. Så nu för tiden kan jag lyfta lite tyngre än förut och jag klarar fler repetitioner, men framför allt gör jag nu säkrare lyft, tekniken har blivit mycket bättre.
   

  Krypa på backen

  ► Ett fantastiskt rörelsemönster som stärker kroppen och koordinationen. Mycket bra styrke- och uthållighetsövning som går att variera på många sätt. Testa att krypa så tyst som möjligt, eller snabbt, långsamt, med långa avstånd, baklänges och så vidare.


  Kasta sten

  ► Stenar och andra föremål kan användas för att öva explosivitet, reflexer och greppstyrka. Tänk på att inte bara stenens tyngd utan även dess form på-verkar svårighetsgraden. Ett kul sätt att träna sig stark!


  Klättra i träd

  ► Här finns ett antal olika klättringstekniker. Här skippar vi muskelisolering och klättring är ett bra exempel på en övning som utmanar kroppens alla muskler samtidigt. Att häva sig upp på en gren kan vara en pullup i starten, en svingande kip-rörelse i mitten och en dip på slutet. Att hålla sig fast i trädstammar och grenar tvingar hela armen, torso och även ben och höft att jobba rejält. 

  Lyfta stockar

  ► Man lyfter, balanserar och förflyttar stockar för att träna upp styrkan men även för att lära sig att hitta balanspunkten (tyngdcentrat) i föremålet som man lyfter. Tänk på att lyfta nära kroppen och med stabil bål, börja lätt och bygg gradvis upp kroppen. Kom ihåg att alternera mellan höger och vänster sida.
   

  VAD ÄR MOVNAT?

  Grunden är de naturliga rörelserna krypa, gå, springa, simma, klättra, hoppa och balansera kombinerade med lyfta, bära, kasta och fånga samt självförsvar. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Teknikerna och varianterna är nästintill oändliga.

   

  om max

  Namn  Max Ortiz.

  Ålder  37 år.

  Bor  Järfälla, Stockholm.

  Aktuell  Certifierad MovNat-instruktör. Jobbar som PT på gymmet Kenzai i Stockholm.

  Bakgrund  Certifierad PT och Kettlebell-instruktör. Bakgrund inom kampsport och självförsvar.

  Favoritställe att träna på  Någonstans där det är riktig skog, gärna vid Brunnsviken i Stockholm.

  Galnaste övningen  Olika sätt att ta sig upp på en gren. Det finns ett sätt när man hakar över ena benet och sedan svingar upp det andra. Men annars gillar jag att bara hänga i grenar. Det är väl något som sitter kvar från människans tid som apa.


  Konceptvideo

   

  Läs även: Välj rätt proteinpulver»
  Läs även: Därför bör du få i dig tillräckligt mycket protein»
  Läs även: Sov dig stark»
  Läs även: Kosttillskottsskolan: Gainer»

  Relaterade artiklar

  Få större armar!