×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Muskler i depån

  Muskler i depån

  Att formel 1-förare är elitidrottsmän är kanske ingen nyhet. Men för att vinna F1-lopp krävs det också att de som byter däck och fixar motorerna är vältränade.

  Engelsmannen Jenson Button (McLaren) ställer regelbundet upp i London Triathlon där han klår flera av proffsen och Lewis Hamilton (Mercedes) har hyllats för sina extremt starka nackmuskler. Men i gymmet får de tuff konkurrens av depåfolket.

  Måste träna för att klara arbetet.

  För när bilarna dundrar in i depån har de några sekunder på sig att ändra inställningarna i bilen och byta däck. Inget får gå fel. Det handlar om snabba och precisa rörelser för att få ut bilen på banan så snabbt som möjligt igen. 

  – Det gäller att träna benen och ryggen ordentligt för att klara av påfrestningarna, säger Charlie Häggstam, Caterham-stallets chefsmekaniker. 

  Han berättar att han måste träna för att klara arbetet som går ut på att skruva, lyfta utrustning och byta motorer. Dessutom: Inför varje ny tävling flyttar depåpersonalen hela 30 ton utrustning. Plus två bilar.

  Träna på resande fot

  Charlie har skaffat sig en bra grundstyrka. Inte minst tack vare basövningarna som marklyft, knäböj, bänkpress och militärpress. 

  – Det ska kännas ordentligt i hela kroppen. Jag vill främst bli stark. Muskelmassan kommer på köpet, berättar han.

  Samtidigt är Charlie väldigt beroende av hur hotellgymmen ser ut när han reser med F1-cirkusen. Han konstaterar att femstjärniga hotell inte alltid har bra utrustade gym. Därför passar han på att före tävlingarna träna cardio.

  – Ofta sticker jag och några från stallet ut och springer banan. De är i vanliga fall 5-7 kilometer långa, och det kan bli några varv. Spa-banan i Belgien är helt klart jobbigast. Den går upp och ner hela tiden.

  När Charlie befinner sig i ett varmt land och får en stund över, sticker han till stranden. Och det är inte bara sanden och vågarna som lockar:

  – Jag gillar utegym på stranden. Ser jag ett sådant måste jag bara träna. 

  Om Charlie

  Namn  Charlie Häggstam

  Ålder  34 år

  Längd  187 cm

  Vikt  95 kg

  Yrke  Chefsmekaniker i F1-stallet Caterham

  Bor  Witney, utanför London

  Roligast att träna  Rygg och ben. Favoritövningen är marklyft.

  Relaterade artiklar

  Få större armar!