×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Kosttillskottsskolan: Vitaminer & Mineraler

  Kosttillskottsskolan: Vitaminer & Mineraler

  Man brukar dela upp näringsämnen i makronutrienter och mikronutrienter. Till gruppen makronutrienter hör de energigivande näringsämnena protein, fett och kolhydrater. Medan gruppen mikronutrienter utgörs av vitaminer och mineraler.

  Prefixen ”makro” och ”mikro” kommer från grekiskans ord för stor respektive liten. Precis som benämningarna föreslår är makronutrienter sådant kroppen behöver få i sig (relativt sett) stora mängder av, och mikronutrienter är följaktligen sådant kroppen behöver få i sig i något mindre mängder.

  Vitaminer

  Vitaminer är organiska ämnen som klassas som essentiella enligt den moderna näringsläran. Denna klassificering innebär inte bara att de är viktiga, utan rent av livsnödvändiga. Kroppen saknar nämligen förmågan att på egen hand framställa dem och måste förlita sig på att de tillförs via kosten för att fungera normalt. Om det uppstår brist på något vitamin kan det ge upphov till en rad sjukdomar och hälsoproblem.

  Det finns totalt 13 olika vitaminer med unika benämningar. Dessa 13 vitaminer kan vidare delas in i två kategorier, vattenlösliga (B och C) och fettlösliga (A, D, E och K). Eventuellt överskott av vattenlösliga vitaminer försvinner med urinen medan de fettlösliga i viss utsträckning kan lagras i fettväven.

  Det alla vitaminer har gemensamt, oavsett vilken löslighetskategori de tillhör, är att de har viktiga biologiska funktioner och egenskaper. I nedan tabell finner du en överskådlig vy av samtliga vitaminer - med vitaminbeteckning, råvarunamn och vilka primära funktioner de bidrar till att upprätthålla.

  Vitaminbeteckning

  Råvarunamn

  Funktion

  Vitamin A
  Vitamin B1
  Vitamin B2

  Vitamin B3
  Vitamin B5

  Vitamin B6
  Vitamin B7
  Vitamin B9
  Vitamin B12

  Vitamin C
  Vitamin D

  Vitamin E
  Vitamin K

  Retinol
  Tiamin
  Riboflavin 
  Niacin
  Pantotensyra
  Pyridoxin
  Biotin
  Folsyra
  Kobalamin
  Askorbinsyra
  Kolekalciferol
  Alfatokoferol
  Fyllokinon

  Syn, hud, slemhinnor, fortplantning
  Ämnesomsättning, nervsystem
  Ämnesomsättning, nervsystem
  Ämnesomsättning, nervsystem, hud
  Ämnesomsättning, nervsystem
  Ämnesomsättning, nervsystem, blod
  Ämnesomsättning, nervsystem
  Ämnesomsättning, nervsystem, blod, minne
  Ämnesomsättning, nervsystem, blod, minne
  Immunförsvar, bindväv, sårläkning
  Ämnesomsättning, skelett
  Immunförsvar , muskelfunktion, blod
  Blod, immunförsvar, skelett


  Mineraler

  Mineraler är, till skillnad från vitaminer, oorganiska ämnen. Av alla förekommande mineralämnen anses totalt 15 stycken vara av essentiell karaktär. Dessa delas brukligen in i kategorierna makroelement (fosfor, kalcium, kalium, klorid, magnesium, natrium och svavel) och spårämnen (jod, järn, kobolt, koppar, mangan, molybden, selen och zink).

  Uppdelningen är baserad på vilka mängder av respektive ämne som kroppen dagligen behöver få i sig för att fungera normalt. Traditionellt sett brukar man säga att gränsen går vid 100 mg/dag, där mineraler med ett rekommenderat intag över det värdet anses vara makroelement och de som ligger under betraktas som spårämnen.

  Precis som vitaminer har alla mineraler viktiga egenskaper och fyller en mängd olika biologiska funktioner. Exempel på detta är bildande av skelett samt upprätthållandet av normal ämnesomsättning och hormonproduktion. Se nedan tabell för en kortfattad översikt.

  Mineralämne

  Funktion

  Fosfor
  Jod
  Järn
  Kalcium
  Kalium
  Klorid
  Kobolt
  Koppar
  Magnesium
  Mangan
  Molybden
  Natrium
  Selen
  Svavel

  Zink

  Skelett, nervsystem, energiomsättning
  Ämnesomsättning
  Blod, syreupptagningsförmåga
  Skelett, blod
  Vätske- och syrabalans, nervsystem, muskelfunktion
  Vätske- och syrabalans
  Blod, nervsystem
  Blod, skelett, cellmembran, ämnesomsättning
  Ämnesomsättning, nervsystem, muskelfunktion
  Ämnesomsättning, hormonproduktion
  Skelett, enzymsystem
  Vätske- och syrabalans
  Immunförsvar, fertilitet
  Ämnesomsättning, hud, hår, syrabalans, bindväv
  Immunförsvar, hud, hår, hormonproduktion


  Regler och undantag

  Med en balanserad och varierad kost tillgodoser man stora delar av sitt mikronutrientsbehov. Men det finns olika situationer och förutsättning under vilka man kan behöva ett extra tillskott. Exempel på sådana situationer är t.ex. specifika sjukdomstillstånd, pågående viktnedgång och oavsiktlig dehydrering. Men även, vilket troligtvis är mest relevant för besökarna av denna sida, under perioder med hård träning.

  Som ni kan se i tabellerna reglerar de essentiella mikronutrienterna  kroppsfunktioner som är väldigt betydelsefulla för goda träningsresultat. De mest uppenbara är kanske muskelfunktion, ämnesomsättning och hormonproduktion. Även om de övriga inte ska förringas på något sätt. Därför är det av största vikt att man alltid tillser att man har ett tillräckligt intag av dessa små men ack så viktiga näringsämnen.

  Nästan alla vitaminer och mineraler har fastställda rekommendationer avseende vilka mängder man bör sträva efter att få i sig dagligen. Detta värde kallas för RDI (rekommenderat dagligt intag). RDI är ett bra vägledande mått, men är inte anpassat för tränande personer med en muskeldominant kroppssammansättning. I vissa fall kan det alltså vara bra att ligga på ett intag strax över det som förespråkas.

  På de flesta vitamin- och mineraltillskotten som saluförs i Sverige redovisas mängden av varje enskild vitamin och mineral både i absoluta tal och i procent av RDI. Att vissa ämnen ligger på nivåer under 100% innebär sannolikt att de är lätta att få i sig genom den dagliga kosten. Och omvänt: när ämnen förekommer i mängder över 100% innebär det alltsomoftast att de antingen är svåra att få i sig, eller att de är vattenlösliga och bedöms vara förgängliga av den anledningen.

  Vad man alltid kan känna sig trygg i är att inga produkter med hälsofarliga nivåer av något ämne saluförs av Gymgrossisten. Innehållet i alla vitamin- och mineraltillskott analyseras och bedöms nämligen av ett team med sakkunniga nutritionister innan de släpps in i sortimentet.

  Supplementering

  Om man identifierar en mikronutrientsbrist hos sig själv är det bra att kunna motverka  och upphäva effekten av den genom att komplettera sin kost med ett tillskott av det specifika näringsämnet. Om man däremot inte har någon uppenbar brist utan bara vill försäkra sig om att man får i sig alla essentiella vitaminer och mineraler i tillräcklig mängd är en flerkomponentsprodukt (benämns vanligen ”multivitamin”) ett praktiskt och bra alternativ.

  Mängderna och förhållandena mellan de olika näringsämnena i en multivitamin är ofta väl genomtänkta av tillverkaren. Det kan dock skilja sig en del från produkt till produkt, och är det någon särskild egenskap som efterfrågas kan man alltid korsreferera innehållsförteckningen med tabellerna ovan och stämma av om ingredienserna som reglerar just de funktionerna är väl representerade.  Tillverkarna brukar även försöka underlätta för konsumenterna genom att  ge produkter med specifika egenskaper kännetecknande namn. T.ex.  Opti-Men (för män), Hers Everyday Essentials (för kvinnor), Mivitotal Sport (för idrottare) och Beautiful Hair (för hårhälsa).

  Det finns naturligtvis yttre faktorer som är viktiga att ta i beaktning när man väljer produkt. Dessvärre är de för många för att jag ska kunna gå in på dem en och en men jag kan gott ta på mig att lyfta fram några av de vanligaste.

  1. Under det mörka vinterhalvåret är det många nordbor som får i sig alldeles för lite Vitamin D (eftersom  det vanligaste sättet att tillgodogöra sig just D-vitamin är att exponera huden för solens UV-strålar), höj intaget under perioden oktober-mars.  2. Kvinnor i fertil ålder kan ofta drabbas av järnbrist i samband med menstruation, använd järntillskott vid behov. 3. Personer som följer en strikt vegansk diet har i regel svårt att få i sig Vitamin B12 via den dagliga kosten, här rekommenderas regelbunden konsumtion av tillskott för att förhindra uppkommen brist. 

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey