×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0,00 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Generation Iron – Bakom kulisserna

  Generation Iron – Bakom kulisserna

  35 år efter succén med den klassiska dokumentärfilmen Pumping Iron kom äntligen en uppföljare värd namnet. Filmen heter Generation Iron, och vi fick följa med bakom kulisserina när den spelades in.

  På ett litet anspråkslöst kontor utan skylt i Midtown på Manhattan sitter produktionsteamet bakom årets stora filmhändelse på kroppsbyggarscenen, Generation Iron. Regissören Vlad Yudin och redigeraren Justin Timms försöker finslipa det sista före höstens premiär. 

  – För mig är karaktärerna det viktigaste. Jag vill göra en ärlig film om spännande personer, som inte bara intresserar kroppsbyggare utan även andra, säger Vlad Yudin. 

  Han är ett stort fan av föregångaren, Pumping Iron, som kom för 36 år sedan. 

  – Det är en av mina favoritdokumentärer. Inte så mycket för att den handlar om bodybuilding, även om det är ett intressant ämne, utan för att den är så välgjord. Man kommer verkligen karaktärerna nära. 

  Men trots att filmen från 1977 gjorde mycket för sporten tycker Vlad att det fortfarande finns ett tabu kring professionell bodybuilding. .

  – De flesta människor vet inte mycket om det. Folk tror att det bara handlar om steroider. De ser inte hur mycket hårt arbete som ligger bakom, och eftersom de inte vet vad de ska titta efter så är det många som missar det vackra. 

  I början var de skeptiska till att vakna upp med en kamera i ansiktet, men till slut vann vi deras förtroende

  Generation Iron handlar framför allt om de två killarna i toppskiktet, Phil Heath och Kai Greene, och deras kamp om att vinna den mest prestige­fyllda titeln, Mr. Olympia. Vlad och hans team följde dem och fem andra tävlande dygnet runt under flera månader och han slogs av deras olika bakgrunder. 

  – Phil är en atlet som idrottade i skolan, gick på college och blev basketstjärna. Kai är mer konstnärlig. Han växte upp i fosterhem i Brooklyn och använde träningen som ett sätt att komma bort från problemen i vardagen. De kunde inte vara mer olika. 

  En av Vlads stora utmaningar under filmandet var att vinna atleternas förtroende.

  – Flera av dem var skeptiska till en början. De trodde att vi försökte avslöja något negativt, så det tog tid att få dem att lita på oss. Att träna inför en sådan här tävling är otroligt intensivt för dem och det är klart att de inte vill vakna upp med kameror i ansiktet. Men till slut lyckades vi få tillträde. 

  Hur lyckades ni med det?

  – Det krävdes mycket tålamod och övertalning. Som filmare är jag ute efter bästa möjliga story, så det är viktigt att få dem att öppna sig. Men på grund av sin hårda yta håller de gärna känslorna för sig själva. Det bästa för mig var när jag fick tillbringa många dagar i sträck med dem och till slut fick jag de här killarna att dela med sig av sina drömmar, rädslor och mål. 

  Vad var din största lärdom när du filmade?

  – Jag visste inte särskilt mycket om professionell bodybuilding utan tog mig an ämnet som en outsider och det som slog mig var hur otroligt hårt de måste slita och vilka uppoffringar de måste göra. Det är en livsstil, en identitet. Allt de gör påverkar hur de ser ut. De tränar tre gånger om dagen och äter sju mål mat. Varje detalj är avgörande, så de måste ständigt anpassa sig beroende på om de ska gå upp i vikt eller trimma lite på något speciellt ställe. De är proffs på att skulptera den perfekta kroppen.

  Regissören om karaktärerna

  ”Det här är Ben Pakulski på gymmet. Vi hade ett stort filmteam för att vara en dokumentär. Fem killar syns här i bilden, men vi hade fem killar till på andra sidan också. Det var svårt att manövrera alla, men det blev också en kul utmaning att försöka ta så bra bilder som möjligt samtidigt som vi ville att det skulle se naturligt ut och och vi inte ville sabba deras träning.”
  ”Branch Warren från Texas har ett träningspass som är ett av de mest hardcore jag någonsin sett. Han är en riktig best som bara kör på utan att pausa. Han har haft flera skador och många tror att om han fortsätter på det här sättet så kommer han att skada sig allvarligt. Det var på det här gymmet han började sin träning för många år sedan och han går fortfarande hit varje dag, trots att han är en stjärna nu och det här stället är väldigt enkelt och ruffigt.” 
  ”Den här bilden är ikonisk. Den är tagen i Brooklyn, där Kai växte upp, och Manhattan syns i bakgrunden. Kai hade precis joggat och råkade överanstränga en muskel i benet. Det är lätt för de här killarna att skada sig eftersom de är så stora. Men trots att han hade väldigt ont och trots att det var massor med människor runtomkring som tittade på och filmade honom så gjorde han några snygga poser här.”
  ”Det som är intressant med Roelly är att han tränas av en 60-årig dam som kallas ’grandma’ eller ’tränaren från helvetet’. De är en dynamisk duo och hon är med 
  honom jämt. Roelly är blyg och har problem med att öppna upp sig på scenen och posera. Hans kamp i filmen går ut på att han måste vinna en annan mindre tävling för att kvalificera sig till Mr. Olympia, det är det vi ser på bilden här.”
   ”Det här är Phil på gymmet i Denver där han tränar varje dag. Jag syns i bilden också, vi var mitt i en tagning här – en närbild i slow motion som går nerifrån och upp. Det blev fantastiskt bra för man ser inte bara hans muskler i detalj utan även hans ansiktsuttryck och vad som försiggår i hans tankar. Det blev en mäktig tagning.”

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Fredrik Schön om OS i Rio