×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 500 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Funderar du på att ge upp?

  Funderar du på att ge upp?

  Gör inte det. Att sluta träna för verkligen inget bra med sig. Som en liten avskräckare, eller motivation om man så vill, tänkte vi presentera vad som händer med kroppen om man inte tränar.

  Rakt på sak: Att träna regelbundet är jobbigt. Så pass jobbigt att de flesta av oss aldrig kommer bli framstående utövare av någon fysiskt krävande idrott.  Faktum är att inte ens en bråkdel av de som någon gång i livet försöker bli det kommer att lyckas.

  Omständigheter förändras, man skiftar fokus. Karriär, jobb, skador och inte minst gammal hederlig lathet. Mycket kan komma i vägen. Men man behöver inte ha som mål att bli elitidrottare. Man kan träna regelbundet av långt fler anledningar än så. Te.x. bli snygg, hålla sig frisk eller orka mer i vardagen. Vad man har för anledning spelar mindre roll – så länge den bidrar till att träningen blir av.

  Plötslig inaktivitet

  Är du redan igång med träningen? Bra! Men då ska du också se till att rutinerna håller i längden så att ditt motionerande både kommer vara regelbundet och kontinuerligt i en lång tid framöver. Om man plötsligt blir inaktiv och slutar motionera när man är mitt uppe i en period med regelbunden träning kommer nämligen en rad negativa fysiologiska förändringar träda i kraft. Och i motsats till vad man kanske kan tro blir dessa effekter dessutom mer omfattande ju mer vältränad man är från första början.

  Det första som försämras är konditionen.

  Det första som försämras är kondition och syreupptagningsförmåga. Tätt följt av förlorad muskelmassa och avtagande styrka. Och snabbt går det. Efter så lite som två veckors inaktivitet kan man räkna med en 10 procentig försämring av prestationsförmågan. Månader av träning kan alltså omintetgöras av ett par veckors lathet och brist på disciplin.

  Anledningen är att regelbunden träning ger en ökad hjärtkapacitet, förbättrar blodkärlsfunktionen, ökar antalet kapillärer och gör att cellerna får fler och större mitokondrier. Alla dessa fördelar samverkar och leder till en effektivare användning och omsättning av syre och näring i kroppen. Kort och enkelt sammanfattat: man lär kroppen att utnyttja sina tilldelade resurser på bästa möjliga sätt. När man sedan slutar träna återgår dessa funktioner, som kroppen lärt sig att förhålla sig till, till normal verkningsgrad. En kännbar försämring av betydande mått.

  Siffrorna på vågen

  Många av de effekter som beskrivs ovan syns inte på utsidan, och om man låter bli att känna efter ordentligt kanske man rentav inte märker av dem. Men förr eller senare kommer spegelbilden ikapp. Kondition och uthållighet må vara det första som försvinner, men inaktiviteten kommer tids nog även ta ut sin rätt på kroppssammansättningen. I synnerhet om man samtidigt slarvar med kosten.

  Om man inte aktiverar sina muskler bryts de ned.

  Om man inte aktiverar sina muskler och förser dem med rätt näring i tillräckliga mängder kommer de brytas ned. Den minskade muskelvolymen kommer av naturliga skäl även påverka styrkan i en negativ riktning.

  I de bästa av världar skulle förlorad muskelmassa innebära en viss viktnedgång, men det är desto vanligare att siffrorna på vågen indikerar det rakt motsatta. Vid inaktivitet tenderar man nämligen att lägga på sig mer fettmassa. En allmän missuppfattning är att muskelmassan omvandlas till fett. Det stämmer inte. Det är t.o.m. biologiskt omöjligt för en vävnad att byta form på det sättet. Det som händer är att muskelcellerna blir mindre, då de inte utsätts för någon belastning och kroppen därför prioriterar om sina resurser, samtidigt som fettcellerna blir större.

  Allmänt hälsotillstånd

  Försämrad kondition och en ofördelaktig ändring av kroppssammansättningen är en sak. Dessvärre kan plötslig inaktivitet leda till betydligt tråkigare saker än så. Allt från  diabetes och hjärt- kärlsjukdomar till besvär med leder och ligament. Överlag påskyndas även det biologiska åldrandet.

  Man brukar säga att man har sina bästa år, rent fysiologiskt, framåt slutet av 20-årsåldern. Efter 30 börjar sedan så sakteliga den biologiska stagnationen. Denna utveckling kan dock motverkas genom att man tränar regelbundet och gör medvetna kostval.

  Utöver de fysiologiska aspekterna har motionsbrist även en negativ inverkan på kognitiva funktioner. När blodcirkulation och syresättning förfaller fungerar hjärnan sämre. I värsta fall kan det yttra sig i form av nedstämdhet och depression.
   

  Sammanfattning

  Men borde man inte bara låta bli att börja träna – om det nu är så dåligt att sluta när man väl är igång, kanske du frågar dig? Nej, det resonemanget håller inte. En permanent stillasittande livsstil är betydligt sämre än en dito med sporadisk motion. Men om du vill åtnjuta de allra främsta hälsomässiga fördelarna en aktiv livsföring har att erbjuda är det viktigt att träningen utförs regelbundet. Gärna i en sammantagen mängd om, i runda slängar, 5 timmar per vecka.

  • Sluta inte träna. Punkt. Gör det bara inte!
  • En inaktiv livsstil har en negativ inverkan på kroppen.
  • Ju mer vältränad du är från början desto högre blir fallet om/när du slutar.
  • Om du vill sänka din träningsdos, gör det succesivt.
  • Försök få in någon form av träning på veckobasis.
  • Du behöver inte sträva efter toppform, men tänk på hälsa och välmående.

   

  Läs även: Välj rätt proteinpulver»
  Läs även: Därför bör du få i dig tillräckligt mycket protein»
  Läs även: Sov dig stark»
  Läs även: Kosttillskottsskolan: Gainer»

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Marklyft – Varför alla bör göra det!