×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Därför bör du få i dig tillräckligt med protein

  Därför bör du få i dig tillräckligt med protein

  Att protein är musklernas byggstenar är förmodligen ingen nyhet för dig, men hur mycket protein borde du få i dig, och varför är det viktigt att du ser till att äta tillräckligt?

  Protein förekommer i hela kroppen i form av både vävnad, hormoner och enzymer, men mest känt är det nog för att vara ämnet som utgör vår muskelmassa.

  Om du uppfyller ditt proteinbehov, ökar din muskelmassa.

  Ditt muskelprotein (som det heter) är under ett konstant utbyte, där nytt muskelprotein både bildas och bryts ned hela tiden beroende på vad du äter och vilka aktiviteter du ägnar dig åt.

  Hos en person som tränar hårt ökar omsättningen av muskelprotein, och även behovet av mycket protein i kosten. 

  Om du i samband med träning uppfyller ditt proteinbehov, så ökar din muskelmassa. Genom att få i dig protein både före och efter träningen så ökar du bildandet av muskelprotein och minskar nedbrytningen.

  Rekommenderat proteinintag

  Rekommenderat proteinintag för en person som styrketränar och vill bygga muskelmassa varierar mellan ungefär 1,4-2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt och dag, vilket är två till tre gånger så mycket som en normal person behöver(1, 2).

  Det är värt att nämna att ditt proteinbehov stiger i takt med att du får mer muskelmassa. Det är helt enkelt mer muskelprotein som omsätts varje dag, och det leder till att ditt behov ökar. På sikt bör du alltså under din träningskarriär vara mer noggrann med att möta ditt proteinbehov.

  En annan faktor som påverkar ditt proteinbehov är hur mycket mat du äter i övrigt. Om du inte får i dig tillräckligt med energi för att täcka ditt dagliga energibehov så kommer mer av proteinet börja användas som energi (genom en omvandling till glukos). 

  Proteinbehovet större under diet

  Du som går på diet kommer ha ett ännu större proteinbehov.

  Det betyder att du som går på diet för att bli av med underhudsfett och vill få fram magrutorna kommer ha ett ännu större proteinbehov än om du hade styrketränat men legat i energibalans (energibalans = ätit tillräckligt med mat för att ligga stilla i vikt). Du som vill gå ner i vikt men behålla eller bygga muskelmassa gör därför klokt i att gå ännu lite högre i proteinintaget än rekommendationerna ovan.

  Mer protein än rekommendationerna är inte farligt, vare sig för njurar eller skelettet, utan det bygger på missuppfattningar av forskningsresultat eller studier på personer med existerande njursjukdomar (då är situationen en annan). Protein, även i stora mängder, är helt enkelt ofarligt för en frisk människa.

  Om du tränar hårt: Se till att äta eller dricka tillräckligt med protein, särskilt före och efter träningen, så skapar du mycket bra förutsättningar för att bygga muskelmassa och bli starkare.

  Referenser

  1. Kostrekommendationer för elitidrottare. Sveriges Olympiska Kommitté, 2009

  2. Campbell, Bill; Kreider, Richard B; Ziegenfuss, Tim; La Bounty, Paul; Roberts, Mike; Burke, Darren; Landis, Jamie, Lopez, Hector; Antonio, Jose. International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:8.

   

  OM SKRIBENTEN

  NAMN Daniel Richter

  ÅLDER 27 år

  YRKE Civilingenjör

  BAKGRUND Styrketränings- och kettlebellinstruktör samt barn- och ungdomstränare i styrkelyft som till vardags driver den prisbelönta träningsbloggen "Styrkelabbet".

  HEMSIDA Styrkelabbet.se

  INSTAGRAM @styrkelabbet

  TWITTER @styrkelabbet

  FACEBOOK Styrkelabbet

  Om skribenten

  Daniel Richter

  Daniel Richter

  Ålder: 27 år Yrke: Civilingenjör Bakgrund: Styrketränings- och kettlebellinstruktör samt barn- och ungdomstränare i styrkelyft som till vardags driver den prisbelönta träningsbloggen "Styrkelabbet".

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey