×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Därför är vassleprotein #1

  Därför är vassleprotein #1

  Vassleprotein är sportprodukternas överherre, med fördelar som sträcker sig bortom det enkla faktum att det är effektivt. I den här artikeln går vi igenom vad vassle är, hur det tillverkas samt varför det är bra.

  Föreställ dig ett hypotetiskt scenario där du endast får välja ett kosttillskott. Från den stund du gjort ditt val får du bruka det kosttillskottet och inget annat. Vilket hade du valt? Det kloka valet i ett sådant scenario hade varit vassleprotein.

  Vad är vassleprotein?
  Vassleprotein, på engelska benämnt som whey protein, är en mjölkbaserad proteinkälla som tillsammans med kasein utgör ett av de huvudsakliga proteinerna i mjölk. Vassleprotein i pulverform framställs från en restprodukt vid osttillverkning som kallas vassle. I urskilliga steg filtreras vasslen på kvarvarande kolhydrater, mineraler och fetter till det att produkten har en tillfredställande proteinkoncentration.

  Det finns i kosttillskottsammanhang tre olika former av vassleprotein:

  Vassleproteinkoncentrat
  Ett koncentrat är ett vassleprotein som vanligtvis har en proteinkoncentration på 50–80 %.

  Vassleproteinisolat
  Ett isolat genomgår en noggrannare filtreringsprocess, vilket ger ett protein med en lägre andel kolhydrater och fett samt en proteinhalt på upp emot 85–90 %.

  Hydrolyserat vassleprotein
  Ett hydrolysat är ett protein som på förhand brutits ner i mindre beståndsdelar. Syftet med förhandsnedbrytningen är att påskynda upptaget. 


  Vassleprotein är den i särklass mest sålda sportnutritionsprodukten och har av flera anledningar gjort sig förtjänt av den positioneringen.

   


  Effektivt
  Den mest fundamentala punkten för ett kosttillskott, eller vilken produkt som helst egentligen, är att det ska uppfylla den funktion det utlovas uppfylla. Vassleprotein är en perfekt proteinkälla för att ge muskeluppbyggnad och återhämtning en skjuts efter träningspassen. Detta tack vare dess snabba upptag och höga innehåll av essentiella aminosyror.

  Ett ofta upprepat mantra är ”Vanlig mat kommer alltid vara bättre”, men sett enbart till proteinkvaliteten stämmer inte det. Med hänseende till en ökad muskeluppbyggnad är vassle lika bra, i många fall bättre, som protein från vanlig mat. Sen har mat – med reservation för att ”mat” är en väldigt bred beskrivning – såklart en uppsjö av andra fördelar. 

  Gott
  För tio år sedan var vassleprotein inte direkt någon konnässörsdryck, men tack och lov går utvecklingen framåt. Idag smakar många vassleprotein något som närmre kan jämställas med en milkshake än en sportprodukt. Detta går dessutom hand i hand med en nästintill oändlig smakvariation.


  Smaken på en proteinshake med vassleprotein är idag i regel betydligt godare än för några år sedan.

  Smidigt
  Att ta med sig vassleprotein till gymmet är simpelt. En förberedd shaker tar minimalt med utrymme och oblandad vassle håller sig bra i rumstemperatur under en lång tid. En shaker med vassleprotein kräver dessutom ingen förberedelse. Bara öppna proteinpåsen, fyll shakern, stäng den och lägg ner shakern i väskan. 


  Prisvärt
  Priset är en punkt som nämns alldeles för sällan när man pratar om vassleproteintillskott. Faktum är att vassleprotein är en av de i särklass billigaste proteinkällorna sett till pris per gram protein.

  Ett kilo Whey-80 ger till exempel 760 gram protein och kostar utan rabatt 159 kronor. Motsvarande proteinmängd från färsk kyckling skulle kosta drygt 450 kronor, från tonfisk skulle det kosta 320 kronor och från mjölk skulle det kosta 190 kronor. 

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey