×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Clash of the Titans

  Clash of the Titans

  Bänkpress-VM pågår för fullt och förväntningarna är höga. I tyngsta viktklassen finns åtminstone tre lyftare med goda chanser att lyfta över 400 kilo. Här är en snabb kartläggning av storfavoriternas form.

  Denna helg är det dags för vad som för bänkpressintresserade förmodligen är årets höjdpunkt: bänkpress-VM.

  Årets bänkpress-VM hålls mycket passande i Sundsvall, som med åren kommit att bli känt som Sveriges bänkpress-Mecka. Sundsvall har nämligen flera av världens absolut bästa bänkpressare representerade i sin klubb.

  Det som gör förväntningarna på det här årets VM extra höga är att det föregåtts av sanslösa prestationer av flera på tävlingssidan. De mest uppmärksammade prestationerna har gjorts av tävlande i +120-kilosklassen.

  400 kilo och mer

  Smulter och Svensson på den officiella mästerskapspostern.

  Det svenska hoppet i viktklassen är den välmeriterade sundsvallslyftaren Fredrik Svensson. Svensson är den som i dagsläget innehar det inofficiella världsrekordet på 400,5 kilo. Ett lyft som han genomförde efter att ha ropat ut ”This is a message to Smulter!” innan han lade sig på bänken (avseende sin konkurrent Fredrik Smulter reds. anm).

  Fredrik Svensson, som tävlar i både styrkelyft och bänkpress, har även visat att formen är bra på träningarna efter världsrekordlyftet. Han har bland annat bänkat 442,5 kilo med en fem cm kloss på bröstet.

  En annan av storfavoriterna i +120 kg är den tidigare nämnda Fredrik Smulter. Smulter var den första lyftaren i IPF att lyfta 400 kilo på tävling. Vid tiden han gjorde det var det en höjning av det tidigare världsrekordet med 20 kilo. På träning har han nyligen klarat 406,5 kilo.

  Förutom sitt förstklassiga tröjbänkande är Smulter även känd för att vara en väldigt stark RAW-bänkare (utan bänkpresströja). Han har bland annat pressat 281,5 kilo på finska mästerskapen.  

  En förmodligen, åtminstone här i Sverige, mindre känd utmanare är Jonathan Leo från USA. Jonathan Leo var 2014 rankad som tvåa på IPF:s världsranking. Han var även den person som hade världsrekordet innan Smulter lyfte 400 kilo.

  Jonathan Leo var nyligen en hårsmån från att klara 401 kilo på Arnolds, där en domare dömde lyftet som godkänt och två som underkänt (två måste godkänna lyftet för att det ska räknas som godkänt).

  Kraftig utveckling

  För att få ett grepp om hur bra ovanstående resultat är kan man nämna att den som toppade IPF:s världsranking i tyngsta viktklassen för fem år sedan hade ett personligt rekord på 342,5 kilo. Under det här världsmästerskapet är det inte omöjligt att vi får bevittna flera lyft över 400 kilo.

  Så vare sig du är intresserad av bänkpress, styrkelyft, tyngdlyftning, byggning eller strongman är det här en tävling du inte vill missa.


  Videoklipp på rekordlyften

   

   

  Om skribenten

  Martin Juntunen

  Martin Juntunen

  Jobbar på Gymgrossisten.com

  Relaterade artiklar

  Trender i träningsbranschen 2017
  Inför Mr. Olympia 2016