×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  5 saker att tänka på när du köper bars

  5 saker att tänka på när du köper bars

  Bars som bars, visst? Nej, riktigt så är det inte. Bars är ett mångsidigt produktsegment med både varierande form, smak och näringsvärde. Här är fem saker att tänka på när du köper bars.

  Tack vare sitt för näringsvärdet goda smak har bars kommit att bli en av de populäraste produktkategorierna i träningsvärlden. Bars kan nyttjas som ett smidigt mellanmål, ett nyttigare och/eller proteinrikare alternativ till konventionellt godis, som återhämtning efter träning eller som uppladdning inför och under tävling.

  De många användningsområdena kan göra det svårt att navigera i barsdjungeln. Här är fem saker att tänka på när du ska hitta rätt bar för dig.

   

  1) Kaloriinnehåll

  Att läsa kaloriinnehållet i en bar är enkelt, då det alltid ska finnas specificerat som kcal per 100 gram och/eller kcal per bar. Den enda frågan att ställa sig är ”Hur stor del av mitt totala kaloriintag kan utgöras av kalorierna från baren?” Ofta är det främst en fråga för de som dietar då kalorimängden från ett par bars per vecka är försumbar för många.

  Huruvida kalorinnehållet i en bar är att betrakta som högt eller lågt beror på hur hög ens totala energiförbrukning är samt hur många kalorier man vill avvara för en bar. En bra tumregel är:

  Kalorisnåla bars: mindre än 200 kcal/bar
  Medelkaloriinnehållande bars: 200–400 kcal/bar
  Kaloririka bars: mer än 400 kcal/bar
   


   

  2) Proteininnehåll

  Den andra – och kanske viktigaste punkten – är hur mycket protein baren innehåller. 

  En proteinbar värd sitt namn bör åtminstone ha hälften så mycket protein som kolhydrater. Än bättre är det desto närmre proteinmängden ligger kolhydratmängden.

  Har en bar 40 gram kolhydrater/100 gram bör proteinmängden alltså vara minst 20 gram. Ur näringsperspektiv så är det bästa om proteinmängden överstiger kolhydratmängden. En bar som du kan finna den mängden protein i är Goodlife Low Sugar.

  I en bar som används med något annat syfte, exempelvis som en energibar eller en gainerbar, kan kolhydratmängden vara lite högre.

   

  3) Proteinkvalitet

  Proteinmängden per 100 gram säger inte allt då alla proteinkällor inte är av samma kvalitet.

  Bars som innehåller mjölkprotein är att föredra, många bars innehåller även sojaprotein som kan ses som godkänd men snäppet sämre ur proteinkvalitésynpunkt.

  Det du däremot ska hålla ett öga på är om baren innehåller mycket kollagenprotein. Den ingrediensen är tacksam ur ett konsistens- och smakmässigt perspektiv, men är inte en bra proteinkälla. I ingredienslistan på baren så skrivs mängden av varje ingrediens ut i fallande ordning, så om kollagenprotein står som första ingrediens i ingredienslistan så kan du räkna med att baren kommer vara är god men inte så bra ur aspekten proteinkvalité. 

   

  4) Smak

  Att man inte medvetet köper en bar man inte tycker är god är förvisso uppenbart, men ha i åtanke att det finns en grad av realism att ta hänsyn till.

  Desto mer protein och desto mindre kolhydrater, socker och fett det är i en bar, desto svårare är det att få till smaken.

  Det finns dock exempel på bars med högt proteininnehåll och lågt sockerinnehåll som blivit populära för sin smak, så det är inte på något sätt skrivet i sten. Testa dig fram med hjälp av kundomdömena här på vår hemsida.

   

  5) Chokladöverdrag 

  Detta är värt att tänka på om du ska ta med baren någonstans där det är varmt.

  Om du till exempel har för avsikt att ta med en bar till stranden kan det vara smart att undvika chokladöverdrag, såvida du inte har en kylbag att förvara baren i.

  Annars är risken att du vid mellanmålstid kommer dra fram en något kladdigare bar än vad du hade tänkt från början.


  Du hittar vårt sortiment av bars genom att klicka här

   

  Om skribenten

  Gymgrossisten com

  Gymgrossisten com

  Gymgrossisten.com är Nordens ledande Internetbutik inom träning och kosttillskott. Här finner idrottsmän högkvalitativa kosttillskott och sportprodukter.

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey