×

Välkomment till Gymgrossisten.com!

0 0 kr
 • Fri fraktÖver 499 kr
 • Fri retur
 • Prisgaranti
 • Bonusprodukter

Sections

×
  3 saker du inte visste om kreatin

  3 saker du inte visste om kreatin

  Att kreatin förbättrar prestationsförmågan är ett närmast icke-omtvistligt faktum. Men vissa av kreatinets egenskaper har krupit under radarn. I den här artikeln kollar vi på dessa.

  Kreatin är en av de i särklass populäraste prestationshöjarna som finns att tillgå på sportnutritionsmarknaden. Anledningen är enkel: Kreatin har studerats på människor i snart 100 år och beprövats i praktiska sammanhang nästan lika länge som ”sportnutritionsmarknaden” varit ett verkligt ord. Och effekten har nästan uteslutande varit positiv.

  Faktaruta: Så här fungerar kreatin

  Kreatin verkar genom att öka mängden kreatinfosfat, en snabbtillgänglig energikälla, i musklerna. Det leder i sin tur till att musklerna kan skapa mer energi under fysisk aktivitet. Med en högre energiproduktion kan du lyfta tyngre vikter fler gånger innan du blir trött. Resultatet är att du får mer ut av din träning.

  Men kreatin har trots sin rättframma effekt inte gått en rak väg till toppen av kostillskottsvärldens näringskedja. Inte heller har kreatin undanstuckit sin beskärda del missuppfattningar. I den här artikeln presenterar vi tre saker du inte visste om kreatin.

   

  1) Kreatin är mer än en prestationshöjare

  Den mest fundamentala effekten av ett kreatintillskott är att det förbättrar prestationsförmågan. Men det är bara en av den uppsjö av effekter kreatin har. Kreatin har även en direkt effekt på muskeluppbyggnaden, via sin stimulerande verkan på så kallade satellitceller. Satellitceller ökar muskeluppbyggnaden, speciellt för erfarna atleter, genom att öka mängden cellkärnor i muskeln.
   

  2) Uppladdningsfas är inget måste

  Vanligtvis rekommenderas en uppladdningsfas vid kreatinanvändande, vilket innebär att man under de första 4–6 dagarna tar större kreatindoser än vanligt. Det är fördelaktigt om du vill ha en snabb effekt av kreatinet, men inget måste om du tycker det är omständigt.

  Effekten av ett kreatintillskott kommer när kreatinnivåerna i musklerna ökar. Vid ett större intag når man högre kreatinnivåer snabbare och det ger en påskyndad effekt. Men även om du skulle använda vanliga doser, drygt fem gram/dag, så skulle du uppnå en maximal effekt till sist. Skillnaden är bara att det skulle ta drygt 30 dagar istället för en vecka.
   

  3) Det kan vara fördelaktigt att ta kreatin i cykler

  I vissa sammanhang rekommenderas det att man tar kreatin i cykler. Ett vanligt upplägg är att man använder kreatin i åtta veckor och sedan tar ett uppehåll i fyra veckor. Bakgrunden till rekommendationen är att vissa studier tyder på att effekten från kreatin är som störst till en början för att sedan avta. Genom att göra ett uppehåll i några veckor ”nollställer man systemet” så att kreatinet kan ge maximal effekt igen.

  Notera dock att detta är ett relativt ostuderat fenomen. Huruvida fördelen med att starta om kreatinanvändandet på nytt överstiger nackdelen med att vara utan kreatin i fyra veckor är oklart. Om effekten finns är den förmodligen marginell, men det är bra att känna till.

   

  Klicka här för att komma till vårt sortiment av kreatinprodukter >>

   

  Om skribenten

  Fredrik Nyman

  Fredrik Nyman

  Frilansskribent, träningsentusiast, nutritionsnörd, språkpolis och småbarnsförälder som gillar att lyfta tunga saker.

  Relaterade artiklar

  Varför ska jag äta protein?
  Hitta rätt i proteindjungeln
  Fokus: Ultimate Hydro Whey