0
0
0
0
Hitta rätt i proteindjungeln
Guide

Hitta rätt i

proteindjungeln

Vassleprotein finns att tillgå i tre olika former: Som hydrolysat, isolat eller koncentrat. I denna artikel kan du lära dig vad som skiljer de olika formerna åt och vilka fördelar de har.

Vassleprotein, svenska för engelskans ”whey protein”, är en proteinkälla som förekommer naturligt i mjölkprodukter. Det är ett snabbt protein, vilket innebär att det bryts ner, tas upp och kommer musklerna tillgodo kort efter intag. Den snabba upptaget gör proteinet effektivt när det kommer till att stimulera muskeluppbyggnad och återhämtning, inte minst efter träning.

Fyra sorters vassleprotein

Som kosttillskott finns vassleprotein att tillgå i fyra olika former:

  • Vassleproteinkoncentrat: Detta är den billigaste formen av vassleprotein. Ett vassleproteinkoncentrat innehåller vanligen 50–80% protein.
  • Vassleproteinisolat: I ett vassleproteinisolat filtreras ännu mer kolhydrater och fett bort jämfört med ett koncentrat. Detta ger en högre proteinhalt och en lägre kolhydrat- och fetthalt, men också ett högre pris. Ett isolat innehåller vanligen 85–90% protein.
  • Vassleproteinhydrolysat: Att ett protein är hydrolyserat innebär att det på förhand brutits ner i mindre delar. Detta gör att kroppen behöver spjälka en mindre del av proteinet själv, vilket i sin tur ger ett ännu snabbare upptag. Det går att hydrolysera flera olika proteinsorter.
  • Blandat vassleprotein: Vissa produkter består av en kombination av ovanstående vassleproteinformer i olika mängdförhållanden.

I Star Nutritions sortiment finns fyra olika vassleprotein: Whey-80, Whey-100, Ultimate Hydro Whey och Ultimate Whey. Alla innehåller vassleprotein, så samtliga har en hög proteinkvalitet och ett snabbt upptag. Var produkt har dock en eller ett par utmärkande egenskaper, vilket gör att de passar mer eller mindre bra för olika personer. Nedan är en sammanfattning av vad som skiljer de åt:

  • Koncentrat – För dig som vill ha ett högkvalitativt protein till ett bra pris.
  • Isolat – För laktoskänsliga och personer som försöker gå ner i vikt.
  • Hydrolysat – För atleter som vill ha det perfekta efterträningsproteinet.
  • Blandning – För personer med känslig mage.
Populära produkter med vassleprotein
Toppsäljare
+ 24 varianter
Toppsäljare
+ 24 varianter
Star Nutrition
229 kr
Köp Köp
Nyhet
+ 11 varianter
Nyhet
+ 11 varianter
Star Nutrition
329 kr
Köp Köp
+ 2 varianter
249 kr
Köp Köp
Toppsäljare
+ 2 varianter
Toppsäljare
+ 2 varianter
Star Nutrition
279 kr
Köp Köp