0
0
0
0

WKND deal! 30% rabatt på shorts och tights från Better Bodies och GASP. T.o.m söndag --> Klicka här

HIIT - High Intensity Intervall Training

De som inte gillar konditionsträning i form av långa joggingturer har fått ett hett alternativ - HIIT (High Intensity Intervall Training). Intresset för HIIT har vuxit lavinartat de senaste åren.  

Oavsett om du befinner dig på gymmet eller i någon park kan du se killar och tjejer plåga sig genom de upprepade sprinter som karaktäriserar HIIT. Något som de inte gör förgäves.

HIIT förbättrar både prestationen och hälsan.

–HIIT förbättrar både prestationen och hälsan. HIIT ökar bland annat syreupptagningsförmågan, förmågan att använda fett som energi och insulinkänsligheten, säger Jakob Richloow, personlig tränare på SATS.

Det häftiga är att HIIT ger dessa förbättringar på betydligt kortare tid än lågintensiv konditionsträning. Något som bidragit till den ökade populariteten.

–Folk har inte mycket tid över idag, men de är fortfarande intresserade av bra träningsresultat. Med HIIT får man det på kort träningstid, säger Jakob.

Ett vanligt HIIT-upplägg är en ansträngningsperiod på 4-6 gånger á 30 sekunder varvat med 1-2 minuters vila.

Men trots att HIIT tar lite tid är det ingenting som passar den med tunt pannben.

–HIIT är väldigt jobbigt och olämpligt för nybörjare. Man behöver en grund att stå på. HIIT ställer dessutom stora krav på återhämtning. Tränar man redan flera gånger i veckan är det smartast att dra ner lite på övrig träning.

För dem med styrketräningsfokus finns det ytterligare faktorer att ta hänsyn till.

–Om målet är muskeltillväxt kan man gärna separera träningsformerna. Kör du styrka och HIIT samma dag, försök köra passen vid olika tidpunkter. Om det inte fungerar, lägg då intervallträningen efter styrkepasset, avslutar Jakob.

Om HIIT

► HIIT är en träningsform som involverar korta, upprepade sessioner av intensiv aktivitet på 90-100% av maximal ansträngning.

► Ansträngningsperioden separeras med en viloperiod vars längd varierar beroende på upplägg. Men ofta runt 2-3 gånger själva intervallen.

För- & nackdelar

Plus

► Likvärdiga eller bättre träningsresultat på lägre träningsvolym- och tid.

► Likvärdiga eller större hälsoeffekter på lägre träningsvolym- och tid.

► Förbättrad styrka och bättre förmåga att utvinna energi utan syre.

Minus

► Längre återhämtningstid.

► Krävande träningsform.

► Räcker inte ensamt till för att förbättra uthålligheten. Vill du springa maraton måste du även träna på att springa långt

799 kr
+ 2 varianter
499 kr
Köp Köp
5.399 kr