0
0
0
0

Vi firar födelsedag! Nya deals varje vecka hela maj. Kolla här >>

Utegymmet Kachalka i Ukrainas huvudstad Kiev är byggt av rester från det kalla kriget. Med plåt från gamla krigsfartyg, trasiga stridsvagnar och bildäck lyfter man skrot. Bokstavligen talat!

När Sovjetunionen splittrades i början av 90-talet raderades de flesta spåren av regimen snabbt. Men några saker blev kvar. En sådan sak är Kachalka, ett enormt utomhusgym vid Hydropark, mitt inne i Ukrainas huvudstad Kiev. Gymmet byggdes i början av 70-talet när gymnasten Kasmir Jagelsky och matematikprofessorn Yuri Kuk i sann kommunistisk anda ville bygga ett gym som var tillgängligt för alla.

De hade dock inga pengar. Däremot fanns det mängder av skrot.

– För att konstruera maskinerna började vi fundera på att återanvända skrot. Vid den här tidpunkten fanns det gott om gammalt bråte här, säger Yuri, i dag 67 år och pensionär.

Växer fortfarande

Idén kom ursprungligen från några entusiaster som hade satt upp ett antal väldigt enkla redskap vid parken. Därefter började Yuri och hans kompisar att skissa på betydligt mer avancerade maskiner.

– Det kom väldigt många människor från stranden här bredvid som ville träna. Och utrustningen räckte inte till. Så jag började rita på barrar, situps-maskiner, maskiner för att träna ryggen, skivstänger med mera, säger han.

Trots att Yuri nu är pensionerad växer gymmet fortfarande. Varje år dyker nya maskiner upp som andra entusiaster har byggt.

I dagsläget är anläggningen nästan lika stor som två fotbollsplaner. Och precis som tidigare är den öppen för allmänheten och helt gratis för alla som vill träna.

Inredningen på Kachalka är sparsmakad. Eller för att tala klarspråk: den existerar inte. Här finns inga helkroppsspeglar, inga tv-apparater, inga bubbelpooler och inga omklädningsrum. Glöm receptionister, städpersonal eller åldersgräns. Nej, här finns ingenting – förutom mängder av slitna gamla tyngder och seriösa byggare.

Kultstatus i Europa

Ordet ”Kachat” betyder rakt översatt ”att pumpa”, och det är precis vad du gör här. Här gnäller ingen om du vill träna utan tröja. Tvärtom. Här lyfter du däck och svingar släggor tills du blöder. Det är så man tränar på Kachalka.

Mycket av utrustningen som används är densamma som användes på 70-talet, det har inte funnits någon anledning att byta den. Alla maskiner och vikter är tillverkade av material som blev över under det kalla kriget. Skivstänger, maskiner och kedjor är gjorda av reservdelar från trasiga stridsmaskiner och mängder av däck används i stället för tyngder och sandsäckar. Eftersom gymmet är öppet dygnet runt, året om och det inte finns någon personal som övervakar stället,är allting ordentligt fastkedjat i marken för att det inte ska stjälas.

Gymmet används flitigt av ukrainarna men har också fått något av en kultstatus i resten av Europa, flera tidningar har gjort reportage från Kachalka och det har till och med skrivits en bok om gymmet. Det är definitivt inte det snobbigaste gymmet i världen – men kanske det råaste. 

Bilder från gymmet

Relaterade produkter
Toppsäljare
+ 4 varianter
Toppsäljare
+ 4 varianter
Better Bodies Gear
199 kr
Köp Köp
15%
84 kr
99 kr
10%
180 kr
200 kr
Köp Köp