0
0
0
0

25% rabatt på PWOn F-cked Up Joker Edition Köp här >>

Vad händer när en 100 kilo tung bodybuilder ska hoppa höjd, längd och springa 60 meter? Vi bad Samir Troudi att ta reda på svaret.

Snacka om ovan terräng. En stor och öppen friidrottshall mitt i Oslo helt utan och viktskivor och skivstänger. Istället en sandlåda, löparbanor, höjdhoppsställningar samt tjocka, blåa madrasser. Och mitt i allt detta en 167 cm lång och 96 kilo tung kroppsbyggare.

En av Nordens bästa friidrottstränare

För att lättare komma igång fick Samir guidehjälp. Inte av vem som helst, utan Fernando Ramirez, en av Nordens bästa friidrottstränare.

– Jag kände direkt att Fernando var en väldigt duktig tränare. Han gav konkreta tips och var extremt pedagogisk, berättar Samir Troudi om första mötet med Fernando.

– Jag vet att min vikt ställer till det för mig när jag ska hoppa. Det blir ju en del vikt att förflytta, säger Samir. Med sin längd och vikt skiljer sig Samir väsentligt från friidrottare i allmänhet och höjdhoppare i synnerhet. Världens bästa höjdhoppare är nästan 2 meter lång och väger trots det 15 kilo mindre än Samir.

Men det hindrade honom inte från att hoppa klart godkända 150 centimeter. På 60 meter fick Samir en tid på 8,1 sekunder och i längdhopp hoppade han 4,90 meter. Samirs tränare– som i sin ungdom kallades ”Den nye Carl Lewis” – blev imponerad.

Samir och Fernando är övertygade om att disciplinen och tävlingsskallen som präglar elitidrottare hjälper till i alla typer av idrotter.– Samir var superexplosiv och snabb! Med lite teknikträning skulle Samir kunna bli ännu snabbare, säger Fernando.

– Jag har en extrem vinnarskalle. Som idrottare vill jag alltid prestera bra, oavsett vad det gäller, säger Samir.

Explosiv men inte uthållig

I ärlighetens namn ska nämnas att de tre grenar som Samir testade inte kräver någon uthållighet. Varken höjdhopp, längdhopp eller sprint varar längre än 10 sekunder. Om Samir hade fått springa 400 meter eller längre, hade det ställt honom inför större utmaningar.

– Jag är ganska tung och blir snabbt andfådd. Som uppvärmning sprang jag och gjorde olika övningar på en 200 meter lång löpbana. Faktum är att detta var det jobbigaste på hela dagen.

Rent träningsmässigt tvivlar Samir på att någon del i en friidrottares träning skulle göra honom till en bättre kroppsbyggare. Däremot tror han att grenarna fyller en funktion för personer som vill gå ner i vikt.

– Friidrott skulle definitivt fungera som förbränningsträning. Att sitta och trampa på en cykel må vara effektivt, men det är verkligen inte särskilt roligt.

Ser man det från andra hållet - vad styrketräning kan tillföra friidrott - så är Samir och Fernando båda överens om att det finns mycket värdefullt som friidrotten kan ta med sig. Faktum är att de på stående fot kom överens om att Samir ska hjälpa till att utforma träningsprogram som hjälper friidrottare att bygga upp sin styrka och explosivitet.

"Skador hör till sporten"

Samir gillade utmaningen. Det enda negativa han tar med sig är en lättare muskelbristning i baksidan lår som han drog på sig under löpningen. Enligt Samir dock inget allvarligt.

– Skador hör till sporten, så man lär sig att träna runt det. Jag tar det lugnt med benträningen och under den tiden får jag istället fokusera på att bygga upp min överkropp. Som tur är, är det precis vad jag behöver, avslutar Samir - med en röst som låter som om han redan längtar till gymmet igen.

Styrketräning inom friidrott

Fördelar 

Ökad styrka, ökad explosivitet och mer träningsdisciplin.

Nackdelar

En hög kroppsvikt gör det tyngre att hoppa och ökar energibehovet vid löpning.

Om Fernando & Samir

Fernando Ramirez

Yrke Jobbar med personlig träning för personer som vill bli starka, få bra kondition eller bli bra i friidrott.

Meriter Norskt rekord i sprint för 15-åringar, Nordiskt rekord i 60 meter, Norges näst bästa 60-metersutövare genom tiderna på 6.57 sekunder och 100 meter på 10.33 sek.

Samir Troudi

Träningserfarenhet Har tränat fotboll, hockey, handboll, simning, karate och MMA i sin ungdom. Började gymma vid 19 års ålder.

Meriter 1:a Oslo Grand Prix 2013 -90kg och 2:a over-all, 2:a BMR Grand Prix 2013 -90kg, 2:a Loaded Cup Denmark -90kg 2012 och 2013, 1:a Battle of Scandinavia 2012 -91kg

Video från utmaningen

Relaterade produkter
Toppsäljare
159 kr
Toppsäljare
229 kr