Lär dig snacka CrossFit, bli insatt i CrossFit Open och Games och briljera på gymmet med tuffa WOD'ar du lärt dig i Gymgrossistens CrossFit-skola! Tillsammans med den meriterande CrossFit Games-atleten Camilla Salomonsson Hellman har vi satt ihop en FAQ, CrossFit A-Ö, ett gäng videos med olika WOD'ar och mycket mer!
CrossFit kom till i USA för ungefär 10-15 år sedan och spred sig till många länder och även till Sverige. Från början var det endast ett fåtal som utförde sporten men det spred sig snabbt till en större massa. Människor som ville utveckla sin fysiska förmåga och träna hårt fastnade för sporten. Privatpersoner med stor passion för träningen öppnade små boxar runt om i landet. En stark gemenskap växte fram. Just kombinationen av hårt arbete och härlig gemenskap uppskattades av folk över hela världen. Och det är just det som har gjort sporten så populär. Idag har sporten utvecklats i många varianter och finns även utbrett på de flesta större gym.
Idag är CrossFit både en oerhört populär träningsform och även tävlingssport. Sporten CrossFit har alltid haft Crossfit Games som årets största tävling, världsmästerskapet. Det har också växt explosionsartat genom åren, från att äga rum på en liten ranch i USA, till att hålla till i stora arenor i USA med tävlande från hela världen.
Camilla Salomonsson Hellman har tränat på gym sedan 2005 och gjorde sin debut i CrossFit 2011. Därefter har det blivit otaliga tävlingar och i år satsar Camilla återigen på att kvala in till Crossfit Games som individuell atlet för fjärde året i rad. Sedan hon kvalade första gången 2018 har karriären gått stadigt framåt och hon har blivit utnämnd till den officiella utmärkelsen "Fittest in Sweden". Variationen och gemenskapen i CrossFit är det som gör att Camilla orkar lägga ner alla träningstimmar på sporten.
- CrossFit som träningsform passar alla skulle jag säga! Det är en väldigt varierad och rolig träningsform som anpassas efter dina förutsättningar. CrossFit som sport däremot ställer högre krav på fysiska färdigheter såsom styrka, rörlighet, uthållighet och så vidare. Det passar mer den som har de fysiska förutsättningarna och som är redo att lägga in en stor mängd arbete och förståelse för kroppen.
Camillas uppladdning inför CrossFit Open 2021 går ut på ca 15 timmars träning per vecka. Hon kör oftast ett långt träningspass per dag, men någon dag blir det två pass. En dag i veckan är vilodag. En promenad är den enda fysiska aktiviteten under vilan. Annars känner hon sig lätt stel och seg i kroppen inför nästa pass dagen därpå. Varje dag är inte stenhård träning utan Camilla varierar volym och intensitet i sina pass.
Sömnen är viktig för återhämtningen och Camilla ser till att sova kl 22.00 - 07.00 varje dag. Hon äter oftast 5 gånger per dag oavsett period på året. Med ungefär 3 timmars mellanrum. Energifördelningen är 35% protein, 50% kolhydrater och 15% fett och så här äter hon 5 dagar i veckan.
- Jag börjar med en smoothie på morgonen. Sedan äter jag lunch och efter träningen en protein/kolhydratsshake. Middag följer sedan och till sist ett kvällsmål. Resterande två dagarna så blir det lite mer fritt och jag bryr mig inte lika mycket om rätt mängd, utan slappnar av mer. Jag kan vara lite mer slapp under vissa perioder av året (kring jul eller när jag precis har genomfört årets största tävling) men jag presterar som allra bäst när jag äter den mer strikta kosten upplever jag.
I år är det inte helt självklart hur bra placering man måste hamna på för att gå vidare till CrossFit Games. Fortfarande är en viss procent inte helt satt på grund av regleringar tack vare Covid-19. Tidigare år har det varit topp 30–40 bästa kvinnorna respektive männen i världen som går vidare. Om man är sugen på att tävla i Games har Camilla några allmänna råd:
- Var väl medveten om att det tar år för kroppen att anpassa sig till så hög träningsvolym som krävs för att slå sig in i tävlingen. Du bör träna ofta om du vill satsa högt men lika viktigt är det att vila för att låta kroppen få tid att återhämta sig. Prioritera sömn och stresshantering högt. Ät mycket protein och kolhydrater kring träningen för att ha rätt energi i kroppen när den ska få jobba hårt.
1. Vad är skillnaden på CrossFit Open och CrossFit Games?
CrossFit Open är den första deltävlingen för att kvala till CrossFit Games. CrossFit Open är alltid online och vem som helst över 14 år kan delta. CrossFit Games är den slutliga tävlingen med de sista testerna för de som gallrats ut att vara de allra bästa i världen på CrossFit.
2. När startar Open och Games?
Open startar vanligtvis i slutet av februari och pågår i fem veckor. CrossFit Games brukar starta sista helgen i juli och pågår i fyra dagar.
3. Vart hålls Games (vanliga år och även i år)?
CrossFit Games hålls vanligtvis i Madison Wisconsin, men år 2020 var de tvungna att flytta det till Aromas i Kalifornien, där huvudkontoret ligger. CrossFit Games har dock historiskt sett hållits där så det var inget större problem att det skulle hållas där igen.
4. Hur hålls Open ett vanligt år? Och hur hålls det i år?
Open startar vanligtvis i slutet av februari och pågår i fem veckor. I år startar det i mitten av mars och håller på i tre veckor. 10% ska kvala till Quarter finals och ytterligare några till ska kvala till Semi finals. Slutligen ska man kvalas till CrossFit Games men säsongen är lite oklar än så länge på grund av Coronaläget.
5. Vilka kan delta på Open?
Vem som helst över 14 år kan delta.
6. Om man har tävlat i Games året innan, behöver man ändå kvala in genom Open detta år?
Ja, man behöver alltid kvala in genom Open, oavsett hur man presterat tidigare.
7. När får man reda på vilka WOD:ar som gäller under uttagningarna?
Samma dag som de förväntas genomföras släpps WOD’en och sedan har man fyra dygn på sig innan resultatet skall vara registrerat.
8. Hur löser man det med domare när uttagningarna är på distans?
Det enklaste krävs endast en videoinspelning. Men ska man satsa på att kvala till Games behövs en registrerad domare. CrossFit har domarkurser på hemsidan mot en avgift. Kursen avslutas med ett prov.
9. Hur många kan vinna i Games och vilka priser kan man vinna?
Det är bara en kvinna och en man i varje kategori som kan vinna. I teamtävlingen är det endast ett lag som kan vinna. Priserna har historiskt sett skiljt sig åt men nedan är exempel på hur prispotten såg ut 2020. Cash prizes will be awarded to the top performers. All cash prizes will be paid in U.S. dollars and are as follows:
First Place: $300,000
Second Place: $115,000
Third Place: $75,000
Fourth Place: $50,000
Fifth Through Eighth Place: $35,000, $30,000, $27,000 and $25,000, respectively.
Ninth Through 20th Place: $23,000, $21,000, $18,000, $16,000, $15,000, $14,000, $13,000, $12,000, $11,000, $10,000, $9,000 and $8,000, respectively.
Top Finish by Event:
First Place: $3,000
Second Place: $2,000
Third Place: $1,000
10. Hur går jag till väga om jag vill anmäla mig till Open?
Du har all info och anmäler dig via denna länk:
https://games.crossfit.com/article/2021-season-schedule-beginning-open-march-11
Air Squat – knäböj utan vikt
Amanda – en ”girl” WOD innehållandes 9-7-5 st ryck på 60/40kg och ring muscle up på tid
AMRAP – står för ”As Many Rounds/Reps As Possible” Du gör så många varv eller reps du kan på utsatt tid
AMSAP – står för ”As Many Seconds As Possible”
Annie – en “girl” WOD innehållandes 50-40-30-20-10 reps av Double unders och situps på tid
Angie – en “girl” WOD innehållandes 100 pullups, 100 armhävningar, 100 situps och 100 knäböj på tid
Back Squat – knäböj som gör med vikten bak på skuldrorna (Kallas också ”BS”)
Barbell – skivstång
Bar Muscle Up – en muscle ups om görs i räcke
Benchmark – ett mått på hur bra du presterar i en WOD eller en övning
Box – CrossFit-gym
Box jump – hoppar upp på en låda/box
Burpee – en övning där ska ta dig från marken med bröstet och låren i golvet, till stående och ett hopp med klapp över huvudet i en och samma rörelse
BW – Body weight
Chipper – en workout med många övningar och repetitioner som alltid är ett varv
Christine - en “girl” WOD innehållandes 3 varv med 500 m rodd, 12 marklyft kroppsvikt, 21 box jumps 50/35 cm på tid
Cindy – en “girl” WOD innehållandes 20 min AMRAP av 5 pullups, 10 armhävningar och 15 air squats
Clean – en frivändning (olympiskt lyft)
Clean & Jerk – en frivändning med stöt
CrossFit Games – motsvarande VM i CrossFit
CrossFit Open – kval till CrossFit Games
CTB – står för ”Chest to bar”, bröstet ska toucha räcket
Deadlift – marklyft
Diane - en “girl” WOD innehållandes 21-15-9 st marklyft på 100/70 kg samt handstående armhävningar på tid
Double unders – hopprepet snurrar två varv runt innan fötterna landar
D.T – en WOD innehållandes 5 st RFT av 12 marklyft 70/50 kg, 9 hängstyckefrivändningar 70/50 kr samt 6 GTO 70/50 kg så snabbt du kan
Dumbbell – hantel
Dött stopp – en övning startar med paus i startpositionen av lyftet, dvs helt stilla
Elizabeth - en “girl” WOD innehållandes 21-15-9 st frivändningar på 60/40 kg samt ringdips på tid
EMOM – Every Minute On the Minute, en övning som ska göras varje hel minut. Beroende på hur snabb du är får du olika lång vilotid.
Failure – att göra en övning så många reps tills du inte orkar mer
Fight Gone Bad – en WOD med AMRAP reps-intervaller
Fight simulator – en WOD innehållandes enbart double unders
For Time – du ska genomföra dagens WOD på den tid det tar för just dig att utföra alla övningar, varken mer eller mindre.
Fran - en “girl” WOD innehållandes 21-15-9 st thrusters på 43/30 kg samt pull-ups på tid
FS – front squat, knäböj med vikten framför dig i rackposition
Games – (se CrossFit Games) motsvarande VM i CrossFit
Girl – en uppsättning extra tuffa WOD´s som döps efter orkaner eller kända CrossFit-atleter.
Goblet Squat – en front squat med en kettlebell som du håller mot bröstet
Grace - en “girl” WOD innehållandes 30 reps ground to overhead på 60/40 kg på tid
Ground to overhead – vikten lyfts från marken till ovanför huvudet på sträckta armar
Handstand pushups – armhävningar i handstående position (HSPU)
Hang position – när en vikt hålls i hängande position ovanför marken innan lyftet görs
Helen - en “girl” WOD innehållandes 3 varv av 400 m löpning, 21 svingar med 24/16 kg samt 12 pullups på tid
Hero WOD - en uppsättning extra tuffa WOD´s som döps efter döda amerikanska militärer.
Jerk – stöt (olympiskt lyft)
Kettlebell – klotformad vikt med handtag
Kippa/Kipping – när höften nyttjas för att underlätta en övning
Knees to elbow – i hängande position drar du upp knäna så de nuddar armbågarna
KV – kroppsvikt
L-pullup – en pullup där kroppen är L-formad när du drar dig upp, dvs med benen sträckta rakt ut i luften
L-sit – sittandes på rumpan med fötterna framåt trycker du dig upp i en L-position och håller så länge du orkar
Metcon – står för ”Metabolic Conditioning”, konditionshöjande träning som en WOD
MU – Muscle up
Murph - en “Hero” WOD innehållandes 1,6 km löpning, 100 pullups, 200 pushups, 300 air squats, 1,6 km löpning på tid
Muscle up – från helt raka hängande armar drar du dig upp och kommer i helt utsträckta armar över räcket/ringarna
No Rep – en icke godkänd repetition av en övning
OHS – over head squat
Overhead squat – en knäböj med vikt ovanför huvudet
OLY – Olympiska lyft, de tekniska lyften som är en del av CrossFit
Open – se CrossFit Open
OTM – On The Minute (samma sak som EMOM)
PB – personbästa
Pistols – enbensknäböj där det en benet är helt sträckt framför dig i böjet
Power – term som sätts framför övningar där du inte behöver gå ”below parallell”
PR – personligt rekord
Press – en strikt rörelse där du pressar upp ett föremål över huvudet (se även Shoulder press)
Pull-up – engelska ordet för chins, i CrossFit är en pullup alltid kippad, om det inte står strikt innan
Push-up – engelska ordet för armhävning
Push jerk – en stöt där du använder kraften från höften för att få upp vikten på helt sträckta armar. Knäna ska böjas igen efter att vikten stött i höften och sedan sträckas när armarna är raka ovanför huvudet
Push press – en stöt där du använder kraften från höften för att få upp vikten på helt sträckta armar. Knäna vara helt stilla efter att vikten stött i höften
Rack position – vikten vilas på axlarna med armbågarna pekandes rakt fram
Reps – repetitioner
RFT – ”Rounds For Time”, hur många varv du klarar på utsatt tid
Ring Muscle up – en muscle up som görs i ringar
RM – ”Repetitions Maximum”, hur tungt du exempelvis orkar lyfta under ett bestämt antal reps
RPE – Rate of Percieved Exertion, ansträngningsnivån tillsammans med en siffra
Rx – ett pass som ska göras exakt enligt anvisningar, ej skalat/förenklat
SDHP – sumo deadlift high pull
Shoulder press – viktens startposition är på axlarna och avslutas med vikten över huvudet med helt utsträckta armar.
Snatch – ryck (olympiskt lyft)
Snatch balance – stången ligger bak på skuldrorna och du hoppar under till ryckposition utan att stången rör sig uppåt
Split jerk – en stöt där när du fångar vikten har ena benet framför det andra i en split
Squat – knäböj
Strikt – en övning som utförs utan att kippa/ge fart
Sumo position – du står med fötterna brett isär vid ex marklyft
Sving – du svingar t ex en kettlebell mellan benen och upp ovanför huvudet
T2B – (TTB) toes to bar, du hänger i en stång och svingar upp benen så tårna nuddar räcket
TGU – Turkish Get Up, en övning där du ligger på rygg med en vikt i ena handen ovanför kroppen. Armen ska vara helt sträckt och du ska ta dig upp ståendes och sedan ner till liggandes igen med vikten på sträckt arm hela tiden.
Touch and go – en övning som görs utan paus mellan repsen
Tumlås – ett grepp av skivstången där tummen ligger underst mot stången och resten av fingrarna ”låser” fast tummen för ett starkt grepp
Thruster – en övning där du under en frontböj på vägen upp skjuter upp vikten med hjälp av höften, till helt raka armar och sedan upprepar cykliskt
Wall ball – en övning där du går ner i en knäböj med en medicinboll och kastar sedan upp den mot väggen till en bestämd höjd
Wall Climb – en övning där du från magliggande klättrar upp med fötterna mot väggen tills att du är helt rak i en handstående och kan nudda näsan mot väggen.
WOD – Workout Of the Day, det pass som ska köras för dagen.
Källor:
http://crossfitmjolby.se/ordlista
https://www.sportamore.com/se/article/crossfit-ordlista-lar-dig-prata-crossfit
Health and Sports Nutrition Group använder cookies och liknande tekniker på den här webbplatsen för att sidan ska kunna fungera, för att kunna personalisera innehåll och annonser samt för att analysera trafiken på webbplatsen.
Vi delar också information om din användning av webbplatsen med våra samarbetspartners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Läs mer om hur vi använder cookies i Cookiepolicyn och Integritetspolicyn. För att ändra i vilka cookies som används klickar du på "fler inställningar".
När du besöker vår webbplats kan vi lagra eller hämta information i din webbläsare, vanligtvis i form av cookies. Informationen kan vara om dig, dina preferenser, eller din enhet och används bland annat för att webbplatsen ska fungera som du förväntar dig. Informationen identifierar dig vanligtvis inte direkt, men den kan ge dig en mer personlig webbupplevelse. Eftersom vi respekterar din rätt till integritet, kan du välja att inte tillåta vissa typer av cookies. Klicka på de olika typerna för att läsa mer och ändra våra standardinställningar. Att blockera vissa typer av cookies kan påverka din upplevelse av webbplatsen och de tjänster som vi kan erbjuda.
På Gymgrossistens webbplats används cookies och andra tekniker. Cookies är små textfiler som lagras på besökarens dator och som är möjliga att använda för att följa vad besökaren gör på webbplatsen.
Det finns två huvudtyper av cookies: 1) en tidsbegränsad cookie ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid 2) en sessionscookie lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida.
Gymgrossisten använder cookies för att förbättra webbplatsen för besökaren t.ex. genom att anpassa webbplatsen efter besökarens önskemål, val och intressen, kunna hjälpa dig att hålla reda på vilka varor du lagt i din varukorg, kunna hantera ditt köp, säkerställa att besökaren loggat in på webbplatsen och därigenom slipper logga in på varje ny sida denne besöker, för att kunna anpassa våra tjänster så att du får marknadsföring som är relevant för dig och för att kunna fullgöra våra åtaganden vid köp.
Permanenta cookies används bland annat för att lagra dina eventuella personliga inställningar hos Gymgrossisten så att du exempelvis slipper göra om vissa val varje gång du besöker webbplatsen samt för att anpassa och göra information och marknadsföring så relevant som möjligt för dig. Sessionscookies används bland annat i syfte att kunna registrera statistik över användandet av webbplatsen.
HSNG värnar om din personliga integritet. Det innebär t.ex. att vi är öppna med vad vi gör med dina personuppgifter, att vi inte säljer dina personuppgifter till andra företag och att vi följer gällande regler kring dataskydd. I denna Integritetspolicy beskriver vi hur vi behandlar dina personuppgifter, vilka rättigheter du har, vad du gör om du har frågor m.m.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (org. nr 556564-4258) (”HSNG/oss/vi/vår/vårt”) är personuppgiftsansvarig för användningen av dina personuppgifter som beskrivs i denna Integritetspolicy. Vi har också utsett ett dataskyddsombud som övervakar att HSNG följer reglerna om dataskydd. Om du har frågor om vår användning av dina uppgifter, kan du kontakta oss eller vårt dataskyddsombud på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandlar en mängd olika typer av uppgifter om dig. Det kan vara uppgifter som du lämnar till oss, andra uppgifter skapas av oss och vissa uppgifter hämtar vi från andra källor. Vilka uppgifter vi behöver beror bl.a. på vilken relation du har med oss, t.ex. om du är kund eller besöker vår hemsida. Vissa uppgifter måste vi använda t.ex. för att vi ska kunna ingå eller fullgöra vårt avtal med dig. Utan sådana uppgifter kan vi därför inte t.ex. ingå köpeavtal eller leverera en produkt till dig.